Проконтролювати фінансування виборчих кампаній в ОТГ неможливо – ОПОРА

Громадянська мережа «ОПОРА» оцінює вибори 18 грудня в ОТГ на Львівщині, як такі, що частково відповідають законодавству і не повною мірою демократичним виборчим стандартам.

 

Про це під час прес-конференції розповів аналітик мережі Олександр Неберикут, передає ІА Дивись.info.

«Підстав не довіряти цим виборам немає. Але є низка  суттєвих зауважень, які пов’язані з окремими зловживаннями та порушеннями. Переважна більшість кандидатів не подавали проміжних фінансових звітів про витрати з виборчих фондів а значна частина навіть їх не відкривала, що унеможливило контроль за фінансуванням виборчої кампанії та ставить під сумнів довіру до прозорості фінансування виборчої кампанії та передвиборчої агітації з боку кандидатів», - заявив Олександр Неберикут.

За його словами неприємним сюрпризом для спостерігачів стала робота виборчих комісій.

«Деякі виборці комісії дозували або невчасно оприлюднювали інформацію. Отже, може бути фальсифікація документації. Тому що контролювати за нею спостерігачам не вдалося. У день голосування спостерігачі виокремили три типові проблеми. Це - низький рівень кваліфікації членів комісії, перешкоджання роботі офіційних спостерігачів. Це для нас стало сюрпризом, тому що ми вже відвикли від протидії чи перешкоджання нашій роботі», - додав аналітик.

Загалом, під час виборів депутатів та голів об’єднаних територіальних громад, які відбулися 18 грудня, спостерігачі від «Опори» виявили 136 інцидентів з ознаками порушення закону, склали 22 акти про факти зловживань та порушень й підготували п’ять скарг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: