Вибори в об’єднані громади Львівщини – новий крок до справжніх виборів, - Оксана Дащаківська

92148_1

Вибори наприкінці грудня, коли багато питань по бюджетах, тихенькі розмови про можливі загальнонаціональні вибори, стали відображенням політичної кон’юнктури – у них головними гравцями стали ті, хто намагається посилити вплив і розглядає ці вибори як тренування перед наступними, а також ті, хто зацікавлений у збереженні владних позиції.

Вибори наприкінці грудня, коли багато питань по бюджетах, тихенькі розмови про можливі загальнонаціональні вибори, стали відображенням політичної кон’юнктури – у них головними гравцями стали ті, хто намагається посилити вплив і розглядає ці вибори як тренування перед наступними, а також ті, хто зацікавлений у збереженні владних позицій.

Саме тому – на Львівщині однією з найактивніших парті стала партія «Батьківщина». Партія «Самопоміч», що змушена тримати стійкі позиції у Львівській міській та у Верховній Раді – не знайшла достатньо ресурсів, щоб втручатися у дрібні вибори, а партія Блок Петра Порошенка «Солідарність»  якраз мала суттєве зацікавлення, щоб зберегти владні впливи. Разом з тим активно змагалися за голоси виборців – УГП та «Справедливість» – відносно нові сили.

Так як це вибори в громадах, то лише у двох громадах були партійні списки, в інших  - це мажоритарні округи. І ці вибори продемонстрували, що кандидатам у депутати та сільські голови краще бути самовисуванцями, аніж зберігати партійну приналежність, що також свідчить про те, що партії – не мають кадрового резерву на місцях і не особливо дбають про команди. Місцеві осередки формуються закрито, і радше є представництвом партій, а не діючими філіями.

Механізми агітації не продемонстрували особливих новацій: церква, школа, адміністративний ресурс. Критика, жорсткі протистояння. Розклеювання оголошень, Фейсбук-активності. Разом з тим, найцікавішим є безпосереднє спілкування, але будувати його у цих умовах – виборці настільки не довіряють політикам, що заохотити прийти на зустрічі з кандидатами – то вже подвиг, на який спромоглися не всі кандидати. Голосування проти: коли агітація будується як відповідь на питання «Хто гірший?» Люди нерідко обирали з позиції «між двох зол», тобто певного кандидата лиш тому, що інший їм здавався ще гіршим. При цьому, самі кандидати також подекуди будували кампанії на цьому протиставленні. А це означає, що легітимність новообраних органів не буде високою, і нові ради та голови від початку будуть долати недовіру, що не сприятиме згуртуванню громади – а це так потрібно в нових об’єднаних громадах.

Все це пов’язано з тим, що навіть молоді політики мають старих технологів, які переконані, що чорнуха та критика – дають потрібні результати. У виборчих штабах працювали люди, які з купою посвідчень пересувалися по дільницях свято вірячи у свою недоторканність.

Серед позитиву:

У вибори включається малий бізнес, який також намагався доносити до кандидатів (особливо на посади голів громад) свої інтереси, що на мою думку, може стати чудовим клапаном для запобіганню феодалізації Львівщини.

З’являються майданчики, і це не партії, які об’єднують людей за цінностями участі в політичному житті. І у них є перспектива. Зокрема - Центр активності громади у Давидові, команди у Мостиськах, Жовтанцях, де були проведені дебати.

Зміни будуть!

dashhakivska

 

Оксана Дащаківська, кандидат політичних наук, громадський активіст, керівник Західноукраїнського представництва МФ «Відродження»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: