У Львові представляють унікальну колекцію гравюр Франсіско Гойї «Жахи війни» (фото)

img_7324

Сьогодні, 27 грудня, у Львівський національній галереї мистецтв представили унікальну для України колекцію гравюр Франсіско Гойї «Жахи війни».

Сьогодні, 27 грудня, у Львівський національній галереї мистецтв представили унікальну для України колекцію гравюр Франсіско Гойї «Жахи війни».

«Жахи війни» - серія офортів, яку створив іспанський художник Франсіско Гойя у 1810-1818 рр. До серії входить 80 аркушів, на яких зображені різні сюжети. Деякі відтворюють жахи війни, де вояки калічать та страчують полонених, французи ґвалтують іспанських жінок, грабують католицькі храми Іспанії, хоча формально самі католики. Інші показують страждання іспанського населення на захоплених територіях, голодомор в Мадриді, гори вбитих, пограбування одягу трупів мародерами, оплакування та збори померлих, сцени грубого і швидкого поховання убитих загарбників. Також є частка аркушів з осудом релігійних забобонів.

Лише у 1863 році Королівська Академія красних мистецтв у Мадриді вперше видала повну серію, давши їй назву «Жахи війни» (Los Desastres de la Guerra). Номери та оригінальні написи на аркушах (навіть з орфографічними помилками Гойї) були скопійовані з альбому Бермудеса й вигравірувані на мідних пластинах, з яких здійснювався друк. Академія декілька разів повторювала наклад, востаннє – у 1937 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: