Депутати пропонують визначити, кому і яка належиться стипендія

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, в якому пропонується на законодавчому рівні встановити найменший та найбільший відсоток студентів, котрі мають право на отримання академічної стипендії, та визначити мінімальний розмір академічних і соціальних виплат студентам.

У законопроекті 5612, зареєстрованому 27 грудня, зокрема зазначається: «Розмір стипендіального фонду вищого навчального закладу повинен забезпечувати виплату академічних стипендій не менш як 50 відсоткам і не більш як 66 відсоткам студентів (курсантів невійськових вищих навчальних закладів) денної форми навчання, які навчаються за кошти державного або місцевих бюджетів або за кошти фізичних (юридичних) осіб, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії.

Соціальні стипендії надаються студентам (курсантам) вищого навчального закладу у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Студенти (курсанти) вищого навчального закладу з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студенти (курсанти) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, мають гарантоване право на виплату соціальної стипендії, незалежно від отримання чи неотримання академічної стипендії.

Академічні стипендії мають право отримувати особи, які навчаються у державних та комунальних вищих навчальних закладах за денною формою навчання за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів або за кошти фізичних (юридичних) осіб за результатами семестрового контролю (іспитів, заліків) з кожного навчального предмету (дисципліни) мають не менше 75 балів за стобальною шкалою або 4 бали за п’ятибальною системою оцінювання або оцінка С за шкалою ECTS.

Студентам (курсантам) вищих навчальних закладів, які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної, надається один вид стипендії за їх вибором».

Крім того, розмір мінімальної академічної стипендії для здобувачів освітніх ступенів вищої освіти не може бути меншим, ніж 75% відсотків прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць. Розмір соціальної стипендії для здобувачів освітніх ступенів вищої освіти не може бути меншим, ніж дві третини розміру прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць. А розмір мінімальної академічної та соціальної стипендії для здобувачів ступеня молодшого бакалавра не може бути меншим, ніж 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць.

Натомість тим, хто досяг значних успіхів у навчанні та/або науковій діяльності, за рішенням вченої ради вищого навчального закладу можуть призначатися персональні стипендії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: