Клуб для своїх: хто ремонтує дороги у Львові (інфографіка, опитування)

5eb6593f53708ff65370b6e3d9d5f04a0f895087_1200

ІА Дивись.info вирішала з’ясувати, які саме фірми займалися чи займаються і досі будівництвом доріг і загалом реконструкцією вулиць у Львові, хто їх власники та як вони пов’язані з міською владою.

ІА Дивись.info вирішала з’ясувати, які саме фірми займалися чи займаються і досі будівництвом доріг і загалом реконструкцією вулиць у Львові, хто їх власники та як вони пов’язані з міською владою.

Ми направили інформаційні запити до «Львівавтодору» і департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради, аби дізнатися, скільки об’єктів відремонтували протягом 2015-2016 року на їх замовлення. Виявилося, що безперечним лідером серед усіх компаній, які вигравали тендер, стала турецька фірма «Онур Конструкціон Інтернешнл» та представництво «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті» (є монополістом на замовлення «Львівавтодору»). Інші ж компанії зустрічаються один-два рази.

dorogy-1

Шлейф судових справ фірми екс-голови Франківської райадміністрації Львова

Приватне підприємство «Гарантспецбуд» займалося реконструкцією проспекту Свободи (від вул. Академіка В. Гнатюка до вул. М. Вороного). За даними аналітичної платформи «YouControl», фірма була зареєстрована ще у 2008 році. Сьогодні її очолює луганчанка Валерія Демченко, утім, у 2015 році, коли, власне, і велися ремонтні роботи, на чолі стояв сумчанин Андрій Кухтицький. Першим же власником був Руслан Кандибор, екс-голова Франківської райадміністрації Львова.

До слова, «Гарантспецбуд» приступило до виконання робіт до підписання угоди — 11 серпня. У Віснику держзакупівель вказано, що угоду підписали аж 21 серпня, результати закупівлі опубліковані 27 серпня.

При цьому, за інформацією «YouControl», судова історія підприємства доволі насичена — 28 відповідних документів, серед яких дві кримінальні ухвали.

Перша датована 2014 роком. Тоді суддя Сихівського районного суду постановив надати дозвіл правоохоронним органам на доступ до документів та речей, «які перебувають у володінні (приміщенні) ПП «Гарантспецбуд». Правоохоронці у цей час проводили досудове розслідування кримінального провадження щодо здійснення фіктивного підприємництва.

«Одним із підприємств, яке відображало в бухгалтерському та податковому обліках придбання товарів, робіт, послуг від підприємства з ознаками фіктивності, а саме: ПП «Гарант сервіс плюс» та безпідставно сформувало податковий кредит з ПДВ, є ПП «Гарантспецбуд», — значиться у матеріалах справи.

Друга кримінальна ухвала датована 2015 роком і також стосується надання доступу до документів підприємства. Так, суддя Галицького районного суду задовольнив клопотання правоохоронців, оскільки ті займалися розслідуванням справи за ознаками кримінальних порушень, передбачених ч. 4 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 15 (Замах на злочин), ч. 3 ст. 190 (Шахрайство), ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), ч. 1 ст. 205 (Фіктивне підприємництво) КК України.

Інформації ж про те, чим закінчилися обидві справи, наразі немає.

Крім того, станом на грудень 2016 фірма має податковий борг.

Також  у 2014 році «Гарантспецбуд» мала чистий дохід майже у 10 мільйонів гривень, а у 2015 — жила лише за рахунок того, що у неї замовляло місто. Що цікаво — чи не усю суму доходів у 2015 році склало якраз замовлення від департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради:  12 млн 244 тис. гривень з 12 млн 359 тис. гривень. Чому так? Як свідчать дані аналітиків «YouControl», така ситуація вказує на залежність компанії від ходу тендерів, політичної ситуації та інших потенційно корупційних складових.

Також, як показують графіки «YouControl», у попередні роки «Гарантспецбуд» було занадто сильно обтяжене боргами, а його активи не були рентабельні.

garantspetsbud_1 garantspetsbud_2

Відтак, у підсумку маємо не надто надійну компанію з сумнівними доходами, таким же сумнівним минулим (судячи з кримінальних та інших справ у суді). І що змусило департамент міськради замовити у такого підприємства ремонт дороги?

Фіктивне підприємництво та ухилення від сплати податків «Львівбудмережі»

Товариство з обмеженою відповідальністю «Львівбудмережі» заснували у 2012 році і зареєстрували у Львові. Зараз же фірма зареєстрована у Києві. За 4 роки компанії у ній змінилися 4 керівники. Спочатку це був Олег Пастущак, згодом правління перейшло до Лесі Кужеї, у 2014 — до Юрія Кужеї, а у 2016 посаду обійняв Сергій Кудрій.

У 2015 році департамент житлового господарства та інфраструктури ЛМР замовив у товариства ремонт частини вул. Лисенка (від вул. М. Заньковецької до вул. М. Миклухо-Маклая). Відстань між цими двома точками складає 500 метрів, а вартість робіт — 8,5 млн грн. За ці гроші «Львівбудмережі» мало провести заміну інженерних мереж, влаштувати дорожнє покриття з мозаїки та відремонтувати тротуар з бетонної плитки.

Прикметно те, що Юрій Кужея, який був директором у той період, є також співвласником інших трьох компанії, серед яких ТОВ «З.Ю.Т.Р», яка виготовляє бетонні вироби для будівництва. Серед інших власників — Тарас Фургало і Зоряна Пастущук. Остання є донькою Мирослава Пастущука, який до 2006 року був начальником управління житлово-комунального господарства Львівської міської ради.

Крім того, «Львівбудмережі» відоме тим, що у 2012 (менше ніж через рік після свого заснування) виграло тендер на ремонт вул. Мечнікова за 46 млн грн. Міністерство економічного розвитку та торгівлі намагалось через суд скасувати результати торгів, проте суд став на сторону підприємства.  В результаті, угоду все ж розірвали, але лише через відсутність фінансування.

На аналітичній платформі «YouControl» також є інформація про те, що товариство фігурувало у 42 судових ухвалах, рішеннях тощо. При чому, 33 з них — кримінальні. Наприклад, у тому ж 2015 році Сихівський районний суд надав дозвіл правоохоронним органам на проведення обшуку у «Львівбудмережі». Слідчі підозрювали товариство у фіктивному підприємництві та ухиленні від сплати податків.

Наступна кримінальна ухвала з’явилася вже за кілька місяців. На цей раз товариству закидали заниження своїх податкових зобов'язань та ухилення від сплати податків, «що заподіяло велику матеріальну шкоду державі на загальну суму 8,4 млн. грн.».

lvivbudmerezhi_3

Більше того, за даними «YouControl», фірма має також податковий борг, який у грудні цього року сягнув 124 тисяч гривень.

На завершення ж варто сказати, що у 2015 році весь дохід товариства склали гроші з державних закупівель.

lvivbudmerezhi_4

Самі лиш держзамовлення

«Гарантспецбуд-Захід»відносно молоде товариство, яке у 2014 році заснував колишній керівник  приватного підприємства «Гарантспецбуд» Андрій Кухтицький. Чому особа, яка вже не володіє попереднім своїм підприємством, називає нове так, ніби це якась філія? Можливо, ностальгував за ним…

Від департаменту житлового господарства Львівської міськради влітку цього року товариство отримало замовлення на реконструкцію вулиці Котляревського. Сума — понад 44 мільйони гривень. Нині ж міська влада сплатила компанії 28 мільйонів. За даними «YouControl», загальна сума тендерів, які виграла фірма у 2016 році, склала понад 55 з половиною мільйонів гривень. Усе — ремонти доріг та реконструкція вулиць у Львові.

zahid

Говорити про те, наскільки успішна у фінансовому плані компанія поза державними замовленнями, важко. Інформації у вільному доступі про це знайти не вдалося.

Товариство, якому всі винні

Власниками найбільших часток у товаристві «Шляхове ремонтно-будівельне управління №65», за даними сайту Youcontrol, є Олег Булига (25,5%), Юрій Сворень (25,5%), Ігор Магера (14,6%), Володимир Магера (12%), Леся Магера (8,4%) та Олена Химич (12%). Товариство з додатковою відповідальністю на ринку вже 19 років. Цього разу на замовлення департаменту житлового господарства ЛМР, компанія займалася реконструкцією вулиці Садової за 14 мільйонів гривень. Принаймні, стільки з бюджету вже сплатили на момент надання ІА Дивись.info відповіді на інформаційний запит.

Згідно з даними сайту «YouControl», компанія веде доволі успішну діяльність.

При цьому, варто зазначити, що з кожним роком у її загальних доходах все більшу частку складали держзамовлення. І, зрештою, у 2016 — це була єдина діяльність, якою займалася фірма. Що, у свою чергу, може свідчити або про те, що місто дійсно знайшло надійного підрядника, або про те, що тут присутній корупційний слід.

65_3

Має товариство і чималу судову історію — 114 документів у судовому реєстрі. Чимало — про заборгованість перед компанією замовників.

Зв’язки з управлінням ЖКГ Львівської міськради

У відповідь на інформаційний запит ІА «Дивись.info» про те, які дороги ремонтували у 2015-2016 роках на замовлення департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР, ми отримали відповідь, в якій зазначалося, що вул. Купчинського ремонтує приватне підприємство «Західпласт». Утім, імовірно, це була помилка, оскільки на порталі державних закупівель значиться, що тендер на реконструкцію цієї вулиці виграло товариство з обмеженою відповідальністю «Західпласт». Крім того, ТзОВ зареєстроване у Львові, на відміну від ПП, яке розташовується у Волинській області.

zahidplast_1

Відповідь на інформаційний запит ІА «Дивись.info»

Дані порталу державних закупівель

Дані порталу державних закупівель

Відтак, якщо ремонтом вулиці Купчинського займалося саме товариство, то можна говорити про те, що восени цього року воно отримало за свою роботу понад 3 мільйони гривень. Хоча тендер виграло на суму майже 5 мільйонів.

Львівське ТОВ «Західпласт» зареєстрували у січні 2015 року. Власником є Тарас Фургало. Він також є співвласником ТОВ «З.Ю.Т.Р.» разом з Юрієм Кужеєю та Зоряною Пастущук. Тою самою, про яку ми писали вище, і яка є донькою колишнього начальника управління ЖКГ Львівської міської ради.

За даними ж «YouControl» у 2016 році товариство тільки те і робило, що виконувало замовлення від міста. Загальна сума отриманих коштів склала понад 12 мільйонів.

zahidplast_2

Турецький монополіст

Про фірму «Онур Конструкціон Інтернешнл» не писав хіба що лінивий. Іноземна компанія є монополістом у сфері ремонту львівських доріг. Приблизно 70% тендерів завжди виграє «Онур». У Львівській міській раді від цього не відхрещуються, але кажуть: у фірми є явні переваги перед іншими, зокрема сучасна техніка та капітал.

Власниками компанії є Онур Четінджевіз, Ісхан Четінджевіз з Туреччини та львів’янин Олег Фаріон, який утім має там частку менше відсотка. Останній досі не був засновником жодного підприємства, але з 2011 року до сьогодні керує ПП «Глоріо», яке управляє рестораном у Брюховичах.

Торік проти «Онуру» порушили кримінальне провадження за заволодіння бюджетними коштами при реконструкції вулиць у Києві у 2011-2012 роках.  У 2013 ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» зарекомендував себе як недобросовісний підрядник. Виконуючи ремонт дороги Миронівка-Канів-Софіївка, пропустив однин шар асфальтобетону, чим завдав службі автодоріг збитків на суму 4,3 млн гривень.

Цього ж року у львівському офісі компанії проводили обшуки представники СБУ. ЗМІ тоді повідомляли, що справа стосується кримінального провадження щодо розтрати коштів при ремонті ділянки автомобільної дороги М-06 Київ-Чоп від Бродів до Стрия.

Крім того, є підстави вважати, що робота «Онур» в Україні пов’язана з Рінатом Ахметовим. За даними аналітичної платформи «YouControl».

Варто зазначити, що у Львові за 2015-2016 рік компанія «Онур Конструкціон Інтернешнл» і представництво «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті» проклало трамвайну колію на Сихів за 340 мільйонів гривень, займалися реконструкцією площі Святого Юра зі спорудженням пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому за 11 мільйонів, реконструкцією трамвайного маршруту №4 (від вул. Стрийської до вул. Ю. Мушака) за майже 25 мільйонів, відновило частини вулиць Гайдамацької, Б. Хмельницького та Промислової за майже 135 мільйонів гривень, а також реконструкцією проспекту Червоної Калини, частини вул. Київської, Богданівської та ділянки на вул. І. Пулюя — вул. Трускавецькій… І складно уявити, що це останні роботи турецької компанії у Львові.

Як бачимо, випадкові компанії не займаються ремонтом об’єктів інфраструктури у Львові. Що і не дивно з огляду на суми, які обертаються у цій сфері. Чи вийде колись змінити ситуацію? Певно, все можливо. Утім зараз ми пропонуємо вам взяти участь в опитуванні, аби з’ясувати чи якісно виконують свою роботу вище згадані фірми-підрядники.

[gravityform id="22" title="false" description="false"]

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: