Український олігарх, зять Кучми пропонує віддати Росії Крим і заморозити Донбас

Україна повинна пожертвувати анексованим Кримом заради миру з Росією, а також погодитися на заморожування конфлікту на Донбасі. Про це в статті для Wall Street Journal пише український олігарх Віктор Пінчук.

Україна повинна пожертвувати анексованим Кримом заради миру з Росією, а також погодитися на заморожування конфлікту на Донбасі. Про це в статті для Wall Street Journal пише український олігарх Віктор Пінчук.

Пінчук пропонує Україні погодитися на низку болісних компромісів, передає Обозреватель.

«У той час як ми підтримуємо нашу позицію, що Крим є частиною України і повинен бути повернений, він не повинен стати на шляху угоди (з Росією – ред.), яка покладе край війні на сході», – вважає Пінчук.

Він передбачає, що через 15-20 років, коли Україна згенерує «достатній економічний ріст, стабілізує інфраструктуру, систему соціального захисту і фінансову систему, кожна людина в Криму захоче жити в цій Україні майбутнього, так само як жителі Східної Німеччини захотіли стати частиною Західної Німеччини».

Пінчук у статті також зазначив, що конфлікт на сході України почався через вплив ззовні і не є «справжнім рухом за автономію або громадянську війну».

«Там не будуть створені умови для справедливих виборів, поки Україна не отримає повний контроль над своєю територією. Але нам, можливо, доведеться відмовитися від цієї істини, і погодиться на місцеві вибори (на Донбасі – ред.)», – пише олігарх.

Він зазначає, що такий компроміс може означати те, що Україна «підведе своїх жителів на сході, які постраждали у величезній мірі».

«Але якщо це те, що потрібно зробити, щоб продемонструвати прихильність України до мирного возз'єднання, то нам, можливо, доведеться піти на цей компроміс, щоб врятувати тисячі життів», – пише олігарх.

Він пропонує Україні «зосередитися на наданні допомоги тим, хто був змушений покинути рідні місця, і не може повернутися жити в репресивні і небезпечні умови, надаючи їм всю можливу підтримку, щоб почати нове життя в новій реальності».

Він також пропонує на час зняти для України мета членства в Європейському Союзі в найближчому майбутньому.

«Ми можемо побудувати європейську країну, бути привілейованим партнером (для ЄС – ред.), і тільки потім говорити про приєднання (до Євросоюзу – ред.)», – пише олігарх

Олігарх також пропонує Україні поставити хрест на членство в НАТО.

«І, нарешті, давайте визнаємо, що Україна не буде вступати в НАТО в коротко- або середньостроковій перспективі. Пропозиція не на столі, і якби воно було, то це могло б призвести до міжнародної кризи безпрецедентного масштабу. На даний момент, ми повинні проводити альтернативну систему безпеки і визнати нейтралітет нашої короткостроковою перспективою на майбутнє», – пише Пінчук.

Водночас Пінчук відзначає, що Україна все ще будуть потрібні гарантії безпеки від країн Заходу.

Він зазначив, що раніше такою гарантією був Будапештський меморандум 1994 року, але коли Росія вторглася до Криму, Україна дізналася, що «гарантії не є гарантією».

«Життя українців, які будуть збережені, варті того хворобливого компромісу, який я запропонував. Ми повинні знову заявити про те, що Україна може сама вирішувати свої проблеми, а також бути частиною широкої міжнародної коаліції, яка вирішує глобальні проблеми», – резюмував Пінчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: