Екоінспектори фіксують перевищення рівня шкідливих речовин у річці біля Грибовицького сміттєзвалища

Екологи Держекоінспекції зафіксували перевищення шкідливих речовин у річці Малехівці, що біля Грибовицького сміттєзвалища. Забір проб здійснювався двічі – 15 і 17 листопада.

За результатами проведених досліджень  відібраних  поверхневих вод 15.11.2016 року працівниками Держекоінспекції виявлено перевищення норм граничнодопустимих концентрацій, згідно культурно побутових норм водокористування (СанПиН 4630-88) , а саме:

- в  поверхневій воді з меліоративного каналу у місці сходження обвідних каналів біля автодороги Львів-Рава-Руська, приблизно 1 км від підніжжя полігону ТПВ по показниках: хлориди в 2,1 рази, сухий залишок в 1,4 рази, біохімічне споживання кисню (далі БПК20) в 2,7 рази, хімічне споживання кисню (далі ХСК) в 1,4 рази, залізо заг. в 2,5 рази, марганець в 1,9 рази, кисень розчинений 3,1 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3;

- в  поверхневій воді з р. Малехівка, з моста біля готелю «Варшава», автодорога Львів-Рава-Руська (фонова проба) по марганцю в 1,6  рази, кисень розчинений 4,7 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3;

- в  поверхневій воді з р. Малехівка, з моста в с. Малехів, приблизно 100м нижче впадіння меліоративного каналу по показниках: БПК20 в 2 рази,  марганець в 2 рази; кисень розчинений 4,4 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3 .

За результатами проведених досліджень  відібраних  поверхневих вод 17.11.2016 р. виявлено перевищення норм граничнодопустимих концентрацій, згідно з культурно побутових норм водокористування (СанПиН 4630-88) , а саме:

- в  поверхневій воді з меліоративного каналу у місці сходження обвідних каналів біля автодороги Львів-Рава-Руська, приблизно 1 км від підніжжя полігону ТПВ по показниках: хлориди в 2,2 рази, сухий залишок в 1,5 рази, біохімічне споживання кисню (далі БПК20) в 2,3 рази, хімічне споживання кисню (далі ХСК) в 1,3 рази, залізо заг. в 2,6 рази, марганець в 2,2 рази, кисень розчинений 3,3 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3;

- в  поверхневій воді з р. Малехівка, з моста біля готелю «Варшава», автодорога Львів-Рава-Руська» (фонова проба) по марганцю в 1,8  рази, кисень розчинений 4,4 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3;

- в  поверхневій воді з р. Малехівка, з моста в с. Малехів, приблизно 100м нижче впадіння меліоративного каналу по показниках: БПК20 в 1,7 рази,  марганець в 2,4 рази; кисень розчинений 4,2 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3 .

З проведених досліджень поверхневих вод спостерігається, що меліоративний канал у місці сходження обвідних каналів з території сміттєзвалища має незначний  вплив на р. Малехівка.

За результатами проведених досліджень проб ґрунту, відібраних 17.11.2016 р. в межах позапланової перевірки виявлено перевищення  концентрацій, а саме:

- в об’єднаній пробі ґрунту з ділянки №3 на південний схід від дамби відстійника з інфільтратом, згідно з кадастровим планом по амонію (обмінний) у перерахунку на азот амонійний в 4,4 рази відносно фону;

в об’єднаній пробі ґрунту з ділянки №4 на південь від дамби відстійника з інфільтратом, згідно з кадастровим планом по  амонію (обмінний) у перерахунку на азот амонійний в 2,7 рази відносно фону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: