Громадськість як маріонетка. Конкурс на міські перевезення спробують сфальсифікувати?

08

Завтра, 5 січня, ЛМР має оголосити багатостраждальний конкурс на не менш багатостраждальні міські перевезення у Львові.

Втім, уже зараз можна сказати, що є стовідсоткові підстави оскаржувати результати ще неоголошеного конкурсу в суді. За бахвальним прес-релізом про те, як багато представників громадськості увійшло до конкурсного комітету, міська рада приховала кілька маленьких але дуже суттєвих деталей, які, в перспективі, можуть перекреслити усі результати конкурсного відбору.

Громада на варті

З одного боку, варто похвалити п. Щира і транспортне управління міської ради за увагу до громадськості, адже до новоствореного комітету увійшли представники ГО «За якісний транспорт» (діяльність якого з контролю за якістю перевезень важко було не помітити), або ж ГО «За Європейський Львів», яка так само намагається перетворити Львів на комфортне і розвинене місто.

Втім, серед цих організацій (що отримали представництво у конкурсному комітеті) знайшлися й менш незаангажовані та значно більш прагматичні громадські об’єднання. І саме в цій деталі криється диявол.

Як відомо, міські перевезення у Львові станом на сьогодні здійснюють 5 перевізників: комунальне АТП-1, а також приватні: АТП-14560, Фіакр-Львів, Міра і К та Успіх БМ.

Тож, із якісним транспортом і європейським Львовом розібрались, йдемо далі: Ю. Лакатош – представник Львівської громадської організації роботодавців автомобільного транспорту «Укравтотранс – Львів», - йдеться у новині від ЛМР. Зв’язки цієї ГО дуже легко дослідити через аналітичну платформу YouControl.

Відтак, ЛГО роботодавців автомобільного транспорту «Укравтотранс – Львів» заснована наступними юридичними особами: ПАТ «Львівське автотранспортне підприємство -14630», ТзОВ «Міра і К», ТзОВ «Самбірське автотранспортне підприємство – 14608», ПАТ «Радехівське АТП -14629», ТзДВ «Червоноградське автотранспортне підприємство – 14628», ТзОВ «Яворівське автотранспортне підприємство 14632».

iiii

Керівником і підписантом ГО «Укравтотранс – Львів» є Велійка Іван Богданович, той, який є одним із засновників та кінцевих власників ТзОВ «Міра і К», що бере участь у конкурсі. Що це означає? Що через одну ланку («Укравтотранс – Львів») член конкурсної комісії є представником перевізника, що бере участь у цьому конкурсі.

sss

Інформація про засновників та підписантів як «Укравтотранс – Львів», так і ТзОВ «Міра і К» є відкритою, тож прослідкувати цей зв’язок неважко.

Список засновників ЛГО роботодавців автомобільного транспорту «Укравтотранс – Львів»

Список засновників ЛГО роботодавців автомобільного транспорту «Укравтотранс – Львів»

Згідно із постановою Кабінету Міністрів №1081 від 3 грудня 2008 року, представники перевізників не мають права бути в конкурсній комісії. Це декларується ст. 23 відповідної постанови: «До складу конкурсного комітету не можуть входити представники суб'єктів  господарювання  -  автомобільних  перевізників,  які  є перевізниками-претендентами  або які провадять діяльність на ринку перевезень  пасажирів,  а  також  представляють  інтереси  окремих автомобільних перевізників».

Власний інтерес?

Чи є сумнів у тому, що «Укравтотранс – Львів» представляє інтереси своїх засновників, якщо двоє із цих засновників беруть участь у конкурсі на міські перевезення?

Ще одна деталь, яка не є секретом ані для громадськості, ані для транспортного управління. Все той же Іван Велійка, який є співвласником ТзОВ «Міра і К» є, зокрема, головою ЛОО ВГО «Всеукраїнська Асоціація Автомобільних Перевізників», яка, своєю чергою, так само відрядила свого представника на конкурс.

Водночас, за наріканням активістів, частину ГО, які бажали отримати представництво у конкурсній комісії, управління транспорту проігнорувало. На це виданню Вголос поскаржився голова  Вільної профспілки пасажирських перевезень Ігор Сеник. Цього разу голова транспортного управління Віктор Щир угледів конфлікт інтересів: «Ігоря Сеника ми не включили, бо він водій маршрутки і зацікавлена особа. Ніхто наказ про затвердження цієї конкурсної комісії скасовувати не буде», - заявив він. Водночас, сам Ігор Сеник заявляє, що він уже не працює на жодного із міських перевізників.

Відтак, ідею прозорого конкурсу знову спаплюжили недолугим (умисно чи неумисно) виконанням. Відтак, очікуємо завтра на оголошення умов конкурсу, який уже встиг стати найбільш одіозним у місті.

Мар'яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: