Кардіохірург звинуватив Супрун у халатності і тисячах смертей (позиції сторін)

dv-pre-2
Уляна Супрун і Борис Тодуров

Відомий кардіохірург Борис Тодуров звинуватив в. о. міністра охорони здоров’я у халатності, унаслідок чого загинули люди. Дивись.info з’ясовувала, чи це правда та як реагує Уляна Супрун.

Відомий український кардіохірург та директор Інституту серця Борис Тодуров 1 січня написав на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці пост, у якому закинув в.о. міністра охорони здоров’я України Уляні Супрун звинувачення у «непродуманості рішень, авантюризмі … та халатному ставленні до роботи». Зокрема, мова йшла про непроведені закупівлі за програмою серцево-судинних захворювань. Її ж заступника Олександра Лінчевського він звинуватив у блокуванні роботи Інституту серця.

«Безвідповідальність заяв, непродуманість рішень, авантюризм у стратегії розвитку — ось що ми бачимо в останні місяці роботи МОЗ. Програма із серцево-судинних захворювань передбачала закупівлю на 364 млн грн швидкодопомогових витратних матеріалів, які могли врятувати десятки тисяч життів.

Ви не провели цю закупівлю. Я абсолютно відповідально заявляю (і можу це повторити в суді): ваша недбалість забрала більше життів українців, ніж війна за останні роки. Ви розумієте свою відповідальність (у тому числі й кримінальну) за недбале ставлення до своїх обов'язків? І це лише за програмою ССЗ, — написав він. — Ваш заступник Лінчевський заблокував роботу Інституту серця. Чи не підписав жодного офіційного документа за останні чотири місяці. Уже четвертий місяць він відмовляє нам у відкритті філій у Донецькій і Луганській областях, де населення і військові взагалі залишилися без кардіохірургічної допомоги.

Це просто знущання над людьми. Ви особисто відмовили нам у програмі «Штучне серце» (було представлено в ролику привітання президента як найкраще досягнення України в 2016 році) навіть після звернення до вас кількох народних депутатів…».

Борис Тодуров також дав інтерв’ю виданню «Гордон», у якому розширив тему звинувачень і заявив, що «Супрун оточила себе 25-літніми дівчатами-хлопчиками без освіти».

«Ці радники говорять зі мною, як з безхатьком … Я очолюю клініку, яка на рік проводить 5 тисяч операцій на серці. Якщо Супрун з командою так з нами поводиться, уявляєте, як вона поводить себе з іншими? За принципом: ми — реформатори, а ви всі — корупціонери і лайно».

ІА Дивись.info звернулася по коментар до Уляни Супрун, аби з’ясувати, чи ці слова відповідають дійсності. Зрештою, ми отримали відповідь від неї у вигляді допису на сторінці МОЗ у Фейсбуці.

В. о. міністра охорони здоров’я спростувала слова кардіохірурга і зазначила, що «з боку МОЗ робиться все можливе аби забезпечити безперебійну роботу високоспеціалізованих закладів з надання кардіо-хірургічної допомоги. І в першу чергу, щоб пацієнти отримували медичні вироби, зокрема стенти, у державних установах, до яких належить і Інститут серця МОЗ України, БЕЗКОШТОВНО».

Крім того, ми також зв’язалися з заступником міністра Романом Іликом, щоби детальніше з’ясувати про сам тендер, програму закупівель із серцево-судинних захворювань тощо. На наші питання пан Ілик відповів коротко: «Нехай це коментує безпосередньо Уляна Супрун та людина, яка займалася цією програмою».

Також журналісти ІА Дивись.info намагалися отримати коментар від заступника міністра Олександра Лінчевського, якого Борис Тодуров звинуватив у блокуванні роботи Інституту серця. Утім він особисто давати коментарі відмовився. Натомість, його прес-секретар зазначила, що наразі готується офіційна відповідь. У ній не буде «самих лише голих слів, а будуть факти, які доведуть, що слова Тодурова не відповідають дійсності».

Варто зазначити, що у конфлікт Тодурова і Супрун втрутився також лідер Громадського руху «Український вибір — Право народу», кум Президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук.

«Заява Бориса Тодурова — це крик відчаю і одночасно вирок для української «реформаторської» команди. Однак недостатньо говорити тільки про халатність і злочинну бездіяльність. Йдеться про повну професійну непридатність високопоставлених чиновників, що відповідають за реформування системи охорони здоров'я. Я неодноразово попереджав про ризики залучення до управління країною варягів — американських, грузинських, прибалтійський і інших «реформаторів». І Квіташвілі (грузинський легіонер, який не має медичної освіти), і американка «з українським корінням» Супрун далекі від розуміння як суті проблем, так і реального стану справ в системі української охорони здоров'я», — написав він сайті свого руху.

Відтак, тепер лишається чекати розгорнутого пояснення від Олександра Лінчевського. Чи буде на цьому припинений конфлікт? Невідомо. Але тут питання в іншому: як ці баталії і з’ясування відносин відобразяться на сфері охорони здоров’я в цілому та на життях українців зокрема? Зрештою, медицина — це те, що стосується кожного.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: