На Львівщині очікуються морози: як вберегтися від переохолодження

6-8 січня на Львівщині очікується мороз до 30 градусів. Аби уникнути переохолодження, слід дотримуватися наступних правил:

6-8 січня на Львівщині очікується мороз до 30 градусів. За таких умов традиційно зростає кількість випадків переохолоджень та обморожень, відтак, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР застерігає мешканців.

– обмежити перебування на вулиці та пересування, особливо поза межами населених пунктів у сільській місцевості;

– за можливості – відмовитись на період стійких морозів від виїздів на власному автомобілі;

– виходити з будинку (квартири) тільки тоді, коли це вкрай необхідно, використовуючи при цьому відповідне взуття та одяг (взуття повинно бути у справному стані, сухим та не стискати ногу, одяг щільним, легким, не заважати рухові), змастіть лице і руки не соленим салом, риб’ячим жиром, або жирним кремом.

Управління охорони здоров’я ЛМР нагадує, що дотримання елементарних правил поведінки допоможе уникнути біди. Зокрема, слід дотримуватись таких рекомендацій:

– віддавати перевагу зручному взуттю, яке не стискає ногу, воно має бути зручним і не тісним, бажано без підборів та з теплою вкладкою;

– одягати зручний, щільний, легкий одяг, який не сковує рухів;

– для захисту шкіри змазувати лице та руки жирним кремом;

– на руки обов’язково одягати теплі зручні рукавиці, шарфи;

– якщо відчуваєте, що мерзнете, у жодному разі не стійте на місці – намагайтеся рухатися, адже рухи посилюють кровообіг і сприяють зігріванню тіла;

– не торкатися оголеною шкірою до металевих предметів;

– при температурі нижче -15°С обмежити час перебування дітей на вулиці.

«Найшвидше обморожуються пальці на руках і ногах, потім вушні раковини, ніс. При перших ознаках втрачається чутливість. Шкіра блідне, припухає, свербить, за кілька годин може посиніти. Перша самостійна допомога – зігрітися в теплому приміщенні, випити якомога більше рідини: будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. До обмороженої частини тіла слід прикласти теплу тканину. Не можна терти ці ділянки, відігрівати гарячою водою – це може призвести до поглиблення ураження», - наголошують в управлінні охорони здоров’я ЛМР.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: