Найгучніші крадіжки творів мистецтва в Україні: від Айвазовського до стародруків Гоголя

582
Картина Айвазовського «Морський вид»

ІА Дивись.info вирішила пригадати, які гучні крадіжки творів мистецтва з галерей і музеїв були в Україні.

Днями у Львівській галереї мистецтв заявили про зникнення стародруків на 10 мільйонів доларів. Наскільки це правда – поки говорити важко, зрештою, наразі факт зникнення підтверджують лише слова кількох працівників галереї. Як би там не було, імовірну крадіжку вже охрестили найбільш коштовною в Україні серед інших викрадень творів мистецтва.

ІА Дивись.info вирішила пригадати, які ще гучні крадіжки творів мистецтва з галерей і музеїв були в Україні.

Чернігівський державний художній музей — коли в одну воду можна увійти тричі

Чернігівський державний художній музей є чи не рекордсменом з кількості пограбувань, які, у свою чергу, принесли грабіжникам сотні тисяч доларів.

Чернігівський державний художній музей

Чернігівський державний художній музей

Так, у 1996 році з музею вкрали картину, приблизна вартість якої $150 тис.

У 1997 році з музею вкрали ще 10 робіт. Тоді двоє озброєних крадіїв увірвалися до музею, зв'язали охоронця і винесли зі сховища полотна, датовані 17-м століттям, серед яких: «Виховання Амура Венерою і Меркурієм» італійського художника Рооса і «Чоловічий портрет» невідомого автора. У повідомленнях поліції тоді зазначали, що захисні пристрої в музеї не спрацювали. Фахівці стверджували, що загальна вартість викрадених картин на той час складала три з половиною мільйона доларів США.

Наступне пограбування відбулося вже через рік. З експозиції зникли сім робіт російських та європейських художників, серед яких — відомий «Портрет дівчини в білому чіпці» Жана Батиста Греза. На той час його вартість становила близько $500 тис. Утім, цей випадок, на відміну від інших, розкрили через три роки, коли крадій спробував продати роботи.

Стародруки з музею Гоголя

На Полтавщині цього року невідомі пограбували музей-заповідник імені Н.В.Гоголя.

Музей-заповідник ім. Гоголя

Музей-заповідник ім. Гоголя

Як розповіли в поліції регіону, інцидент стався в неділю, 13 листопада. На 45-річного охоронця, який обходив територію музею, напали троє чоловіків у масках.

Нападники повалили охоронця на землю, завдали тілесні ушкодження і зв'язали. Далі зловмисники проникли в приміщення, звідки забрали шість книг XVIII і XV століття, акварельний портрет і карикатуру (факсиміле). Після інциденту невідомі зникли на автомобілі.

Вартість стародруків ані у поліції, ані у музеї не повідомили.

Тернопільські поціновувачі соцреалізму

У 2012 році новина про пограбування Гусятинського краєзнавчого музею на Тернопільщині облетіла всю Україну. Зловмисник поцупив дев’ять картин, які, лише за приблизними підрахунками у тому році, коштували понад чотириста тисяч гривень. Вкрадені полотна належать до періоду соцреалізму, серед яких картини Степана Нечая, Андрія Ткаченка, Федора Захарова, Михайла Дерегуса, Матвія Когана-Шаца, Сергія Шишка та інших.

Гусятинський краєзнавчий музей

Гусятинський краєзнавчий музей

За однією із версій правоохоронців, крадії проникли до музею через вікно на другому поверсі. За іншою — пройшли через службовий вхід на першому поверсі. Потім вийшли сходами на третій поверх і вирізали отвір у вхідних дверях музею. Прикметно, що приміщення не було обладнане сигналізацією.

Коли в Одеси вкрали «Морський вид»

У 2005 році з Художнього музею в Одесі крадій поцупив полотно Івана Айвазовського «Морський вид». За оцінками фахівців, тоді робота митця коштувала від 100 тисяч доларів до 350.

Картина Айвазовського «Морський вид»

Картина Айвазовського «Морський вид»

Скоїти задумане злодій зміг, не дивлячись на те, що об’єкт перебував під охороною батальйону позавідомчої охорони. Але сигналізація з якихось причин не спрацювала. За однією з версій, грабіжникові взагалі не довелося пролазити всередину музею — він підчепив картину, яка висіла поруч з вікном палицею-«гачком» і витягнув шедевр.

Знайшли ж картину абсолютно випадково. У січні 2006 року працівники УБОЗ УМВС України в Кіровоградській області затримали мешканця Харкова. І під сидінням у автомобілі знайшли це саме полотно.

Квапливі злодії у Яготині

Крадіжку з Яготинського музею можна вважати найбільш неделікатною. Так, грабіжники у 2006 році проникли в приміщення музею і винесли звідти 33 роботу, серед яких картини Тетяни Яблонської, Миколая Глущенко та Віри Куліби. Утім, як кажуть у правоохоронних органаз, зловмисники дуже поспішали і через це шість полотен загубили. Інші ж не повернулися до музею і досі.

Що цікаво, знайти викрадені роботи непросто ще і тому, що в музеї не знайшлося ні репродукцій, ні опису вкрадених робіт.

Варто зазначити, що це далеко не всі втрати українських музеїв. За словами директора Інституту проблем сучасного мистецтва Віктора Сидоренка, під прицілом крадіїв перебувають, в основному, провінційні музеї, пише Українська правда.

Читайте також: Скандал на 10 мільйонів: чому в Галереї мистецтв не можуть знайти сотню раритетних стародруків?

«Якщо приватні колекціонери — люди небідні — про охорону своїх колекцій турбуються самі, то збереженням державної музейної спадщини фактично ніхто не опікується. Страхування коштує теж недешево, воно коштує як охорона. Якщо нема грошей на охорону, то зрозуміло нема грошей, щоб застрахувати цінності. Коли крадуть речі з музеїв, то крадуть, в основному на замовлення. Українські закони, неспроможність держави захистити культурні та політичні інтереси є причиною того, що цінності спокійно вивозять закордон. Якщо навіть якась річ з українського музею з’явиться в іншій країні я просто не уявляю, як Україна захистить свої права», — каже експерт.

Як буде далі розвиватися історія зі стародруками Львівської галереї мистецтв, покаже час. Утім, вже зараз можна сміливо казати, що це далеко не остання крадіжка такого плану. Суму у 3,35 мільярдів, яку Кабмін виділив з бюджету 2017 року на культуру, навряд чи пустять на встановлення сигналізацій та покращення охорони.

Підготувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: