CEDOS перевірив рівень корупції в вишах у 2016 році

За результатами цьогорiчного монiторингу аналiтичного центру CEDOS у рiзних унiверситетах країни зафiксували 415 пiдтверджених актiв корупцiї. Найбiльше випадкiв – у Києвi, Одесi, Львовi, Херсонi, Миколаєвi та Харковi, пише газета «Експрес».

За результатами цьогорiчного монiторингу аналiтичного центру CEDOS у рiзних унiверситетах країни зафiксували 415 пiдтверджених актiв корупцiї. Найбiльше випадкiв – у Києвi, Одесi, Львовi, Херсонi, Миколаєвi та Харковi, пише газета «Експрес».

Найпоширенiша проблема – вiдвiдуванiсть. Зазвичай пропуски можна закрити, якщо домовитися з викладачем про їх вiдпрацювання. Але не кожен хоче витрачати свiй час на перевiрку рефератiв чи усне опитування студентiв, бо ж «держава йому за це не платить».

Студентка одного iз львiвських вишiв Галина Лiмпак розповідає: «Викладач зустрiч для вiдпрацювання постiйно переносив “на потiм”. А коли ж часу до залiку залишалося обмаль, натякнув, що я можу закрити пропуски, купивши пiдручник, який вiн сам написав. Одна книжка – 65 гривень».

Студенти з Херсона кажуть, що пропуски можна закрити за пляшку коньяку та каву. Марія Пуля розповідає: «Якщо в усiєї групи пропуски, ми скидаємося по 30 гривень, староста купує “презент” i йде домовлятися про помилування. Iнформацiя про хабарникiв у нас переходить вiд старшого курсу до меншого».

Домовитися про пiдвищення оцiнки iз залiку важче. У таких випадках часто є посередниками староста або старшокурсник. Студентка Ілона Тимо поділилася: «Менi не вистачало п’яти балiв до трiйки. Принесла реферат. Та викладач повернув роботу i сказав, що там треба виправити помилки, про якi вiн зазначив на полях. У всьому рефератi на полях була лише одна цифра – 200».

Найчастiше платять за складання залiку із фiзичного виховання. «Коли пiдiйшла до викладачки, вона прямо сказала, що не поставить менi залiк, навiть якщо я ходитиму на вiдпрацювання занять. А потiм натякнула, що у спорткомплексi зовсiм потертi волейбольнi м’ячi», – каже студентка Ольга Дереш.

У деяких вишах можна «купити» всю сесiю. Це вирiшують у деканатi через посередникiв. «На нашому факультетi на четвертому курсi мiй друг закрив сесiю за 3000 гривень», – згадав Дмитро Михайльченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: