Душевнохворих в Мукачево утримують в умовах на межі тортур (Фото)

60ed631b0c49ff36987edd3b81717f5d

Спеціальна моніторингова група зафіксувала суттєві порушення прав підопічних в Мукачівському психоневрологічному інтернаті.

Про це повідомляє прес-служба уповноваженого ВРУ з прав людини Валерії Лутковської

З'ясувалося, що людей з психічними розладами за неналежну поведінку або непослух відправляють в підвальну кімнату з металевими гратами на дверях.

Під час перевірки там були виявлені 4 людини. Як розповіли підопічні під час приватного опитування, це звичайна практика в інтернаті.

Групу вразив той факт, що персонал за розпорядженням лікаря-психіатра забороняє підопічним перебувати в власних кімнатах або лягати на ліжка в денний час, тому цілими днями люди просто сидять або ходять по коридорах. Адміністрація пояснила це тим, що після денного сну підопічні не сплять вночі.

Моніторингова група з'ясувала, що в підсобному господарстві постійно проживають і працюють четверо підопічних інтернату, а до сільськогосподарських робіт залучаються навіть недієздатні особи.

Підопічні скаржилися на погане харчування і на те, що змушені купувати продукти за власні гроші. Також за свої гроші вони купують засоби особистої гігієни, при тому, що на складі ці засоби були в наявності.

Моніторингова група також виявила суттєві проблеми і в наданні належної медичної допомоги підопічним і їх реабілітації.

«Особливе занепокоєння викликає проблема, коли при наявності лікаря в закладі протягом багатьох років підопічним не змінюють і не коригують схеми лікування з урахуванням стану здоров'я. Деякі з них приймають одні і ті ж нейролептики по 10-13 років без зміни дозування», - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, як виявилося, в зв'язку з хворобою згідно з наданою довідкою директор установи вже довгий час не виконує свої функціональні обов'язки, весь час знаходиться або на лікарняному, або у відпустці.

«Те, що ми побачили в Мукачівському психоневрологічному інтернаті, в європейських країнах прирівнюється до жорстокого поводження, яке межує з тортурами. Інтернат швидше нагадує режимний заклад, ніж соціально-медичну установу для постійного проживання людей з розладами психіки», - зазначив регіональний координатор взаємодії з громадськістю уповноваженого в Закарпатській області Олег Григор'єв.

У омбудсмена повідомили, що за результатами візиту будуть підготовлені акти реагування уповноваженого з прав людини, які будуть направлені до Генеральної прокуратури, Міністерства соціальної політики та Закарпатську облдержадміністрацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: