Гонтареву підозрюють у фінансових махінаціях на суму у понад 300 мільярдів гривень

115855

Національне антикорупційне бюро України почало розслідування діяльності голови Національного банку України Валерії Гонтаревої і директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив прокурор Генеральної прокуратури, помічник генпрокурора Владислав Куценко.

15937015_797098753763559_8694126631973660630_o

«На підставі мого рапорту НАБУ розпочало розслідування діяльності Гонтаревої та Ворушиліна!

Кримінальне провадження зареєстроване в ЄРДР за №52017000000000006 за ч.3 ст.365-2 Кримінального кодексу України.

У рапорті я підняв питання про махінації з активами ліквідованих банків на суму близька 315,6 млрд. грн. та про можливу причетність до таких махінацій очільниці НБУ та директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Мова йде про штучне заниження вартості активів 68 ліквідованих банків з 415 млрд. грн. до 99,4 млрд. грн., з метою продажу таких активів за безцінь підконтрольним суб’єктам, що у свою чергу призводить до плачевних наслідків для економіки та до масових невиплат боргів вкладникам таких банків.

Реєстрація цього провадження це шанс, який втрачати не можна. Шанс, який може дозволити притягнути керівників банківської сфери України до відповідальності за всі ті безчинства, які робляться з фінансовою системою України, але за умови активної підтримки українського суспільства, допомоги на контролю з боку громадськості.

Ми не повинні дозволити нікому зам’яти та закрити цю справу, та в черговий раз врятувати Гонтареву від відповідальності», – написав Куценко.

Крім того, він звернувся до громадськості та народних депутатів.

«Тому, прошу всіх, громадськість, народних депутатів України всіх фракцій, представників фінансового сектору та простих вкладників, які володіють будь-якою інформацією про порушення з боку Гонтаревої, Рожкової, Ворушиліна та інших, негайно передавати таку інформацію до НАБУ.

У кримінального провадження є конкретний номер - №52017000000000006. Розслідування веде НАБУ.

Отже, адресуйте свої листи НАБУ, зазначайте цей номер кримінального провадження та просіть долучити їх до матеріалів саме цього провадження. Таким чином, ми зробимо з нього багатотомну, серйозну справу, яка не дозволить нікому уникнути відповідальності.

Особисто я, не будучи впевненим у тому, що розслідування буде розпочате, зазначив у своєму першому рапорті лише про маленьку частину із всіх наявних у мене фактів. Враховуючи, що провадження все ж таки зареєстрували, у найближчий час я передам детективам НАБУ додаткові, наявні у мене достатньо серозні матеріали.

Читайте також: НБУ за змовою з власниками спустошує банки, а потім їх ліквідовує, – економіст

Звертаю увагу, що у разі доведення вини, порушникам закону може бути призначене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна або без такої», – написав прокурор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: