Після заборони Нацрадою телеканал «Дождь» «заспівав» українською

thumb

На забороненому учора Національною радою з питань телебачення і радіомовлення російському телеканалі «Дождь» з’явився жовто-блакитний банер українською мовою.

3

Банер «Дощ триває» є рекламою, яка пропонує придбати передплату за спеціальною ціною.

«Дождь» — російський інформаційний телеканал. Входить до складу медіахолдингу «Дождь». Близько двох третин ефірного часу займають передачі, що транслюються в прямому ефірі. В ефірі каналу присутні новинні, аналітичні, дискусійні та авторські програми, концерти, художні читання, а також документальні фільми, відео-арт. «Дождь» позиціонує себе як опозиційний телеканал. З 2013 року мовлення каналу стало частково платним.

27 березня 2014 в Україні була розпочата трансляція телеканалу замість частини інших російських каналів, які були вилучені з ефіру через пропаганду агресії проти України.

Натомість учора, 12 січня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України вилучила телеканал з переліку іноземних програм через численні порушення українського законодавства: розміщення комерційної реклами, незаконне перетинання співробітниками каналу кордону України, свідоме викривлення інформації про державні кордони України та пропаганду зазіхання на територіальну цілісність України, зокрема невизнання Криму українським.

4

Ситуація із забороною «Дождя» викликала шквал емоцій та обговорень. Хтось підтримав закриття, хтось засудив, а значна частина, як виявляється, тільки дізналася про існування цього російського телеканалу.

Наприклад, журналіст Вахтанг Кіпіані на своїй сторінці у Фейсбук написав: «Ніколи не дивився телеканал «Дождь». Що порадите?»

Приблизно така ж реакція була й у письменників та видавців братів Капранових: «У чому користь Фейсбука? Довідатись, що, виявляється, був якийсь телеканал «Дождь».

А ось експерт з довготермінових стратегій Євген Глібовицький порадив Нацраді бути більш вишуканою і не відразу забороняти, а спочатку попереджати: «На мою думку, з Дождьом треба було вишуканіше: серія попереджень із загрозою заборони мала б більше впливу, ніж відрубування забороною, яке також означає, що Україна на їхній дискурс більше впливу не має. Ми забуваємо, що такі рішення грають в обидва боки. А якщо ми хочемо змін в Росії, то мусимо впливати і нам потрібно би було, щоб українська частка аудиторії примушувала до обережнішої поведінки. В кінцевому підсумку власники Дождя самі обрали свою долю, тому - проїхали.

Сказавши це, хочу побажати Нацраді такого ж патріотизму і сміливості щодо Інтера та інших іграшок олігархів. Легко бути патріотом в справі «Дождя», за яким ніхто не стоїть.

Чи нагадати, що робиться в FM ефірі на Донбасі, де всякі казачєскіє радіо та інші сепаратистські мозкомийки становлять непомірно більшу загрозу за Дождь, а в ефірі з українського боку - музичка плюс Громадське радіо, замість ретельно сконструйованого простору, де кожен гравець має свою просвітницьку роль. Я знаю, що «немає простих рішень», я не бачу розробки складних».

Заступився безкомпромісно за «Дождь» політолог Володимир Фесенко: «Я не люблю брати участь в дискусіях в соціальних мережах і рідко це роблю, але зараз не можу втриматися від критичної оцінки рішення щодо заборони телеканалу «Дождь» в Україні. На мій погляд, це черговий прояв чиновницького маразму в діяльності Нацради (на жаль, далеко не вперше і боюся не востаннє). Рішення мотивоване неадекватно, зокрема по Криму. Треба розрізняти пропаганду і дискусію, а також сприйняття фактичної (а не міжнародно-правової ситуації). «Дождь» чи не єдиний телеканал в Росії, який не поділяв риторику «Кримнашизму» і ставив її під сумнів в дискусіях на своєму майданчику. Рішення Нацради політично помилкове, яке підставляє Україну перед ліберальною публікою в Європі, перед тими росіянами, які, незважаючи ні на що, продовжують ставитися до України з симпатією, і дає привід путінській пропаганді для аргументованої критики ситуацією зі свободою слова в Україні (не їм, звичайно, говорити на цю тему, але наша Нацрада діє навіть не по-путінськи, а по-совковому). На мій погляд, треба все-таки знайти компромісне рішення з керівництвом цього телеканалу, щоб він міг продовжити своє мовлення в Україні».

Підтримав заборону «Дождя» в Україні російський журналіст Олександр Сотник: «В Україні «забанили» телеканал «Дождь». Зізнаюся чесно: це неприємна подія. Не те, щоб я любив і дивився цей телеканал. Я взагалі не дивлюся путінське телебачення. А «Дождь» – офіційно зареєстрований канал, отже, повністю влаштовує режим, як «відволікаючий» і вписується в загальну концепцію ЗМІ за допомогою створення ілюзії опозиційності, що цілком виправдано: гібридність – вона і є гібридність. І ЗМІ в даному випадку - не виняток…

Але українців теж можна зрозуміти: вони - в стані війни з Росією. Неважливо: гібридна вона або оголошена офіційно. Тому що на цій війні ллється кров і гинуть люди. Гібридної смерті не буває. Не можна «як би злегка померти». І доти, поки на телеканалі «Дождь» цього не зрозуміють - він буде справедливо заборонений в Україні, як будь-яке офіційне путінське ЗМІ».

Бурхливо відреагував на заборону «Дождя» в Україні російський журналіст Володимир Роменський.

Роменський заявив, що «відключає» український чуб зі своєї голови в знак протесту. Йому відрізали пасмо смуг прямо на камеру.

5

Ролик викликав шквал негативу з боку українців. Вони задалися питанням, де був цей «чубачок», коли російські «заборонці» оголосили про відключення телеканалу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: