Ніякої «чудодійної» технології переробки сміття не існує, – експерт

004

Концепція «нуль відходів» – це дуже далека мета.

Про це під час прес-конференції щодо розробки Стратегії поводження з твердими побутовими відходами у Львові до 2022 року заявив професор з Національного лісотехнічного університету України Юрій Зима, передає ІА Дивись.info.

«Нуль відходів - це дуже далека мета, навіть не мета, а надмета. Найвищий рівень впровадження концепції нуль відходів у Швейцарії, але вона вже 5-6 років працює чітко на засадах цієї стратегії і не зменшила обсягів відходів. Зараз багато посилаються на чудодійний цивілізаційний досвід поводження з ТПВ, розповідають про заводи, які функціонують і які зроблять з нашого сміття «цукерку». Людям стільки цієї «локшини» навішали на вуха, що всі вірять в існування чудо-техніки, яка це зробить. Немає такого в світі. Це все бздури. Якщо таке і є, то це дослідно-промислові зразки, які тільки в лабораторних умовах працюють», - заявив Юрій Зима.

Водночас, він підтримав розробку стратегії поводження з ТПВ у Львові, в основу якої покладено концепцію «нуль відходів».

«Мене також мучить те питання, що Грибовицька трагедія сталася понад сім місяців тому, а ви тут приходити зі своїми ілюзорними проектами типу «нуль відходів». Це не дуже актуально до тої ситуації, яка склалася у місті. Але мене тішить намір міськвиконкому працювати над цією стратегією. Стратегія є основним документом з яким ідуть на пошуки інвестицій, в тому числі і на Грибовицьке сміттєзвалище», - заявив Юрій Зима.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: