Хто замовив Антона Геращенка?

989

Замовники вбивства працівника СІЗО з Рівного Івана Мамчура, замаху на курсанта у Харкові Євгена Сухова, вбивства журналіста Павла Шеремета і ще низки злочинів, скоєних в Україні, знаходяться у Російській Федерації, вважає народний депутат Антон Геращенко, на якого теж планувався замах.

Про це нардеп сказав під час сьогоднішнього брифінгу.

У суботу голова Служба безпеки України Василь Грицак зробив заяву про те, що СБУ запобігла замаху на життя народного депутата України. За його словами, злочин планувався і координувався з території Російської Федерації

«Сьогодні вранці я доповів президентові України про попередження співробітниками Служби безпеки України резонансного злочину у Києві. Вчора співробітниками СБУ викрито, задокументовано та на етапі виконання припинено замах на життя народного депутата України. За нашими даними, операція з фізичної ліквідації народного депутата планувалася, готувалася і контролювалася з території Російської Федерації», – сказав Грицак.

СБУ вважає, що до цього причетні спецслужби РФ, а саме ФСБ.

За інформацією українських спецслужб, організатор замаху – 51-річний громадянин РФ, який жив у Харківській області, а 2014-го виїхав на територію, підконтрольну терористам так званої ЛНР. Зараз він знаходиться у Білгороді.

«Заслуги особи, яка організовує цей теракт, в боротьбі проти України визнані сайтом «Миротворець». Я не знаю цієї людини, вона зараз знаходиться в Росії, її особа встановлена. Я ніколи не зустрічався з нею», – сказав під час брифінгу Антон Геращенко.

Щодо виконавців, то ними виявилися громадяни України, які раніше вже були засуджені. Обоє відбували покарання в Криму, після чого виїхали в Росію і звідти прибули в Україну. Вони були затримані. Шевченківський районний суд Києва арештував їх на два місяці, без права внесення застави.

За словами Антона Геращенка, замах на нього планувався один в один так, як вбивство журналіста Павла Шеремета – до днища автомобіля за допомогою магніту мала кріпитися вибухівка, яка спрацювала б під час руху машини. І тільки за щасливим збігом обставин правоохоронцям вдалося запобігти теракту.

«Судячи за почерком і підготовкою терористичного акту з моєї ліквідації, слідчі вважають, що на 99,9% убивство відомого журналіста Павла Шеремета було направлено, націлено і реалізовано з цього диверсійно-терористичного центру на території РФ», – заявив Антон Геращенко.

Щодо причин планованого злочину нардеп переконаний, що йдеться про його політичну та громадську діяльність, а також тверду позицію. Зокрема йдеться і про проект «Миротворець», в рамках якого створена відкрита Інтернет-база з понад 100 тисяч прізвищ людей, причетних до сепаратизму та тероризму, які воювали проти України.

«Судячи з матеріалів оперативного слідства, це зв'язано з моєю активною громадянською позицією, принциповою позицією щодо необхідності визнати агресії Росії та звільнення території України», – заявив народний депутат.

Крім того, Антон Геращенко вважає, що ціла низка злочинів кримінального характеру на території України, були скоєні на замовлення спецслужб Росії. Зокрема йдеться про вбивство екс-майора спецназу Івана Мамчура.

Підозрюваного у вбивстві затримали 18 листопада під час спроби перетину російського кордону. Під час допиту чоловік повідомив, що йому за вбивство заплатили 10 тисяч доларів. Підозрюваний також їздив по Україні і здійснював стеження за іншими українськими військовими.

Так само російський слід вбачає Антон Геращенко і в підпалі дверей квартири херсонського мера Володимира Миколаєнка.

За його словами, одразу після цього розпочалися пошуки злочинців, слідчі встановили зловмисників і виявилося, що вони планували підпалити квартиру керівника благодійного єврейського центру у Херсоні, офісу херсонського Меджлісу, а також  низки нардепів.

«Всі ці люди затримані і вони заявили, що російські спецслужби наказали їм підпалювати двері квартир і знімати це на відео», – додав він.

Розповів Антон Геращенко і про низку злочинів, що сталися на території Західної України, коли група озброєних людей нападала на автомобілі на автозаправки, різала шини і грабувала водіїв. Члени банди – колишні бойовики 15-ої інтернаціональної бригади «ДНР», яких, за словами нардепа, спочатку зібрали у Підмосков’ї, де дали чіткі інструкції, а потім направили в Україну з метою дестабілізації криміногенної ситуації

«На території РФ взимку 2016 року було відібрано групу з 50 осіб різко антиукраїнських настроїв. Всі вони громадяни України. Російські спецслужби відібрали їх для підготовки на території однієї з областей України. Їх навчали стеженню, стрільбі, перевіряли психологічну готовність до здійснення терактів і диверсій на території України», – сказав Геращенко.

Водночас після новини про замах на Антона Геращенка з’явилося багато скептичних коментарів, а чи був замах взагалі.

Анна Маляр, юрист-криміналіст так для ЗМІ прокоментувала ситуацію із замахом: «Для українського політикуму та місцевої кримінальної культури не характерні замахи за такого роду публічну діяльність. Характер замаху свідчить про готування до демонстративного способу вбивства. Зазвичай, такий спосіб використовують для шантажу, помсти чи попередження. До речі, факт викриття може свідчити про те, що це і була кінцева мета - просто попередити.

Я не думаю, що це інсценування. Геращенко майстерно поводить себе в інформпросторі, вміє привернути до себе увагу і регулярно є ньюзмейкером – гострої потреби у інсценуванні для інформприводу не бачу. Підстав для порівняння з вбивством Шеремета поки не бачу, різні «почерки» (це з інформації, яка є в ЗМІ).

Спецслужби? Не думаю. Спецслужби працюють чистіше. А тут одразу затримали виконавців з саморобним вибуховим пристроєм.

Кому тоді це потрібно? Публічна діяльність багатьох політиків – це лише верхівка айсбергу. Чим вони займаються насправді, про що і з ким домовляються, які питання вирішують – ми не знаємо. Тому, очевидно, є якісь ділові контакти, які потягли за собою такий спосіб «діалогу». Так, це діалог. Якби хотіли вбити – вбили б, а так – чогось очікують, якихось рішень і дій».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: