РПЦ хоче забрати музей «Херсонес Таврійський»

Сімферопольська і Кримська єпархія просить російське агентство з управління державним майном (Росмайно) передати їм у безоплатне користування 24 об`єкти музею-заповідника «Херсонес Таврійський» в анексованому Севастополі.

 

Про це інформує ВВС Україна.

Як стало відомо, заявку подали ще в листопаді 2016 року. Але Росмайно не розглянуло її з технічних причин - через «некомплектність документів», повідомив севастопольський телеканал НТС з посиланням на прес-службу відомства.
Зараз єпархія готує повторний запит в Росмайно, повідомив голова Севастопольського округу протоієрей Сергій Халюта.

В Росії діє закон, який передбачає передачу релігійним організаціям «майна релігійного призначення, що перебуває у державній або муніципальній власності».
На сайті Української православної церкви Московського патріархату міститься інформація, що Сімферопольська єпархія досі є частиною УПЦ МП.
У червні 2013 року ЮНЕСКО включила Херсонес Таврійський до Списку всесвітньої спадщини. Після анексії Криму Росія включила заповідник до єдиного реєстру об`єктів культурної спадщини народів Російської Федерації.

Читайте також: Декорувати під старовину – це брехати самому собі, – головний архітектор Львова про імітацію історичної забудови (інтерв’ю)

Однак ЮНЕСКО не визнає Херсонеський музей російським, оскільки більшість країн-членів ООН вважає Крим і Севастополь незаконно анексованою територією.
За словами протоієрея Халюти, всі будівлі на території музею-заповідника раніше належали Князь-Володимирському чоловічому монастирю, а для експонатів «Херсонеса Таврійського» має бути побудовано сучасний музейний комплекс.
У російському міністерстві культури вважають, що передача Херсонеса Таврійського церкві завдасть «великої шкоди» музею, заявила директор заповідника Світлана Мельникова.

«Треба розуміти, що в тих будинках, на які претендує Сімферопольська єпархія, розміщені експозиційні площі музею, фонди сховища, реставраційні майстерні», - сказала керівник музею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: