У Львові обговорили рівень публічності та демократичності міської ради

У Львівській міській раді відбувся круглий стіл на тему: «Результати м. Львова в індексі публічності органів і посадових осіб місцевого самоврядування та демократичності міст 2016 року».

Іван Ликеря, експерт Українського незалежного центру політичних досліджень повідомив, що для виявлення індексу демократичності міст було проаналізовано нормативні акти на відповідність чинному законодавству та певним стандартам, які визначили як кращі практики організації місцевої ради.

«Ми взяли всі внутрішньо-організаційні документи місцевої ради. Всього було 14 індикаторів. Наприклад, чи передбачення в Регламенті пряма норма оприлюднення проектів рішень за 20 робочих днів, ухвалених рішень за 5 днів, чи є обмеження щодо вільного доступу на пленарні засідання постійних комісій? В результаті отримали топ-5 міст, де це найкраще врегульовано. Лідери – Чернівці, Київ, Бердянськ, Дрогобич та Черкаси».

Як зазначив експерт ГМ «Опора» Олександр Неберикут, за останній рік публічність депутатів ЛМР зросла на 19% і становить 64%. Це дозволило Львову піднятися на друге місце в рейтингу публічності депутатів за результатами вимірювання у 2016 році. Також спостерігається прогрес у висвітленні роботи постійних депутатських комісій, перебігу та результатів пленарних засідань. Зокрема, публікуються протоколи засідань комісій, проекти нормативно-правових актів та тексти рішень ради, результати поіменних голосувань.

На думку голови комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова Юлії Гвоздович, за результатами зустрічі будуть сформовані пропозиції щодо відкритості та публічності ради.

«Відкритість і прозорість є сьогодні не просто модним трендом органів місцевого самоврядування, а й вимогою сучасного суспільства. Нещодавно були проведені моніторинги діяльності різних місцевих рад. Зокрема, Львівська міська рада отримала не настільки високі показники, на нашу думку. Саме тому ми запросили експертів, які проводили цей моніторинг, аби вони нам розказали, яким чином ми можемо покращити відкритість роботи ради. За результатами, будуть надані чіткі, прозорі пропозиції, зокрема, плануємо дати доручення відповідальним особам, як мають відношення до даних та опублікування різного роду інформації. Тож сподіваюсь, що наші показники на наступний рік покращаться».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: