В Україні стало менше корупції

1427717907-5429

Міжнародний рух Transparency International опублікував своє головне щорічне дослідження «Індекс сприйняття корупції» (ІСК), в якому за підсумками 2016 року Україна посіла 131 місце із 176 країн.

Про це пише ВВС з посиланням на Transparency International

Це на два бали краще, ніж показник минулого року, але «недостатньо для країни, влада якої назвала боротьбу з корупцією головним пріоритетом», зазначили у Transparency International Україна.
Разом з Україною цю сходинку із показником 29 балів розділили Казахстан, Росія, Непал та Іран.

Чим нижче країна в індексі, тим вищий у неї рівень сприйняття корупції. Рейтинг укладають на основі опитувань, в яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти.
Перше місце в ІСК 2016 року розділили Данія і Нова Зеландія (по 90 балів), друге посіла Фінляндія (89 балів), третє - Швеція (88 балів).
Аутсайдери рейтингу - Північна Корея (12 балів), Південний Судан (11 балів) і Сомалі (10 балів). Склад лідерів та аутсайдерів порівняно з 2015 роком майже не змінився.
Великобританія, Німеччина і Люксембург посіли 10-те місце (81 бал), США - 18-те місце (74 бали), Китай, Бразилія, Білорусь і Індія - 79-те місце (40 балів).

Як зазначили у Transparency, покращенню позиції України у рейтингу сприяло просування антикорупційної реформи, «але відсутність дієвої судової системи та фактична безкарність корупціонерів не дає Україні зробити потужний ривок вперед».

Серед найголовніших позитивних змін експерти назвали підзвітність державних закупівель завдяки системі ProZorro, державне фінансування партій, перші розслідування НАБУ та участь громадськості в антикорупційних реформах.
Найбільшими ж викликами дослідження визнало слабкість інституцій, покликаних забезпечувати верховенство права, надмірну зарегульованість економіки та зосередження влади в руках олігархічних кланів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: