Як керівництво Жовківської РДА преміювало себе коштом громади (документи)

00_big

Понад 83 тисячі гривень у вигляді надбавок і премій за період з травня по грудень 2016 року отримало керівництво Жовківської райдержадміністрації – голова, перший заступник і заступник.

Понад 83 тисячі гривень  у вигляді надбавок і премій за період з травня по грудень 2016 року отримало керівництво Жовківської райдержадміністрації – голова, перший заступник і заступник. Таку інформацію оприлюднив депутат районної ради Богдан Юрдига.

Згідно із оприлюдненими документами, голові Жовківської районної ради Надії Щур у грудні нарахували понад 17 тисяч гривень надбавки за інтенсивність, натомість у листопаді сума була дещо скромнішою – майже п’ять з половиною тисяч, плюс майже 14 тисяч гривень соціально побутової допомоги. Якщо до цих сум додати посадовий оклад, надбавки за стаж, ранг, доплату за таємність, то, скажімо, у листопаді керівник РДА чистими отримала понад 26 тисяч гривень, а в грудні – 24,5 тисячі гривень.

Утім, вся проблема не лише у чималенькій сумі, а й у походженні коштів. У жовтні Надія Щур звернулася до депутатів районної ради з проханням допомогти вирішити проблему з виплатою зарплат працівникам РДА: мовляв, з держбюджету не надійшли кошти, і людям нічим заплатити. Питання ставилося так: депутати ухвалять рішення про виділення грошей з районного бюджету, а коли прийдуть кошти з Києва, їх повернуть назад – у місцеву скарбницю. ІА Дивись.info вже писала про це більш детально.

Нещодавно Жовківська райдержадміністрація відзвітувала, що з виділених їм 996 тисяч гривень на зарплати вони використали лише близько півмільйона. Відтак депутат райради Богдан Юрдига звернувся із запитом до РДА щодо зарплат керівництва, щоб пересвідчитися, чи ситуація із зарплатами справді настільки скрутна.

«Торік до районної ради звернулася адміністрація з тим, що  не вистачає коштів на заробітні плати, хоча адміністрація фінансується не з районного бюджету, а державного. Фактично є пряма стаття у державному бюджеті щодо фінансування органів державної влади. Чомусь їм цих коштів на початку минулого року не запланували, і в жовтні адміністрація почала працювати над тим, що з районного бюджету виділили гроші на зарплату працівникам. Депутатів переконували різними методами, тиснули на тих, хто працює у бюджетній сфері. У результаті районна рада таки виділила майже мільйон гривень на зарплати працівникам РДА. Згідно із довідками, з цих коштів були витрачено близько 500 тисяч. Але стало відомо, що, крім виділених районом грошей, надійшли кошти і з державного бюджету для зарплати адміністрації. Мені стало цікаво, якщо кошти були виділені і з районного, і з державного бюджетів, то якою ж була їхня доля? Щоб це дізнатися, подав депутатське звернення до адміністрації. Мені надали довідку, згідно з якою, тільки у грудні голова РДА і два її заступники виплатили собі 42 тисячі премій і надбавок», – сказав у коментарі ІА Дивись.info Богдан Юрдига.

Депутат вважає, що склалася геть ненормальна ситуація, коли беруть кошти з району, за які можна було зробити ремонт у якомусь садочку чи провести бодай мінімальні роботи у сільських школах, і витрачають їх на премії і надбавки керівництву адміністрації.

«Якщо колись заробітна плата була низенька, 2-3 тисячі гривень, то з травня місяця минулого року ми бачимо з довідки, що посадовий оклад становить у районі 7-8 тисяч гривень. Я вважаю, що це неприпустимо в таких умовах, коли не вистачає коштів на найважливіше, витрачати гроші на надбавки і премії для керівництва районної адміністрації. Тому я хотів би зробити наголос для громадськості, щоб вона бачила, як витрачаються районні кошти, а районні кошти – це гроші платників податків, тих, хто працює в районі і сплачує податок з фізичної особи. Відповідно їхні кошти пішли не на потреби району. Зрозуміло, це питання будемо піднімати на сесії районної ради, яка відбудеться десь у лютому чи березні», – підкреслив депутат районної ради.

Він переконаний, депутатів ввели в оману.

«Тільки троє працівників РДА отримали у період з травня по грудень 2016 року майже 83 тисячі у вигляді премій і надбавок. Тобто депутатів ввели в оману, гроші районного бюджету пішли на адміністрацію, а не на властиву функцію місцевого бюджету.  А надбавку у вигляді 17 тисяч гривень в умовах війни та кризи – це вже за межами будь-якої пристойності», – зауважив Богдан Юрдига.

До речі, під час тієї жовтневої сесії головним аргументом голови РДА Надії Щур було, що гроші з місцевого бюджету тільки «позичать», а щойно з РДА розрахується уряд, все до копійки повернуть.

«Не може державний бюджет, згідно із Бюджетним кодексом, повернути кошти в районний. Це було наперед неправдою, і я не голосував за це рішення», – додав депутат.

Згодом районна рада звернулася до фінансового департаменту ОДА з проханням роз’яснити, яким чином фінансується райдержадміністрація.

«Надійшла відповідь від директора департаменту Олега Демківа, що, відповідно до Бюджетного кодексу, фінансуватися адміністрації мають чітко з державного бюджету. Тобто прийняті депутатами рішення – це рішення на межі фолу, бо Бюджетний кодекс передбачає, що держава в особі прем’єр-міністра повинні забезпечити зарплату працівників органів виконавчої влади. Це є окрема стаття у державному бюджеті. А історії про повернення – заздалегідь сплановане введення в оману, бо такого механізму в природі не існує», – резюмував Богдан Юрдига.

Інший депутат районної ради Ігор Муравський теж підтвердив, що на сесії розглянуть питання розтрати коштів районного бюджету.

«За такого фінансового стану, коли на останній сесії ми заслуховували інформацію про катастрофічну нестачу коштів на освіту, медицину тощо, встановлювати собі такі нереальні премії та надбавки – це просто злочин. Кожен працівник РДА знав, куди йшов на роботу. Зрештою посадовий оклад керівників від 6 до 8 тисяч гривень – здається, не так все погано. Думаю, це питання буде виноситися на сесію, йдеться про розтрату коштів на фоні того, що є великі прогалини у місцевому бюджеті, катастрофічно не вистачає грошей. Ймовірно, поставимо питання про скликання позачергової сесії», – сказав Ігор Муравський.

Нагадаємо, це не перший скандал навколо керівництва Жовківської райдержадміністрації. Тільки нещодавно Надія Щур була вимушена писати заяву на звільнення після того, коли її затримала поліція за підозрою у водінні в нетверезому стані. Від проходження тесту на рівень алкоголю на драгері керівник РДА відмовилася. Натомість результати аналізів у львівському наркодиспансері виявилися напрочуд хорошими. Нардеп Володимир Парасюк, який став безпосереднім учасником цієї мізансцени, звинуватив працівників медзакладу і головного лікаря у підробці результатів аналізів. Згодом в.о. директора департаменту охорони здоров’я Ірина Микичак повідомила, що двох працівниць наркодиспансеру звільнили з роботи. Водночас медзаклад  звернувся із заявою до прокуратури щодо Володимира Парасюка, який утримував працівників і головного лікаря у приміщенні проти їх волі.

766004

16 грудня Надія Щур звітувала перед громадою Жовківського району. З різних джерел повідомлялося, що бюджетників змусили прийти на звіт голови, а керівник Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, продемонструвавши пачку листів з різних організацій на підтримку Надії Щур, повідомив, що вона залишається на своїй посаді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: