Останки Олександра Олеся цього тижня прибудуть в Україну

Mb8B9q093qc-710x434

Тіло Олександра Олеся повернуть до України наприкінці цього тижня. Панахида за українським поетом та його дружиною відбулася в Празі.

Тіло Олександра Олеся повернуть до України наприкінці цього тижня. Панахида за українським поетом та його дружиною відбулася в Празі, передає ТСН.

На богослужіння зібралося небагато людей – представники української громади і посольства. Коментувати скандал довкола могили Олеся дипломати не хочуть. Панахиду відслужив священик Української греко-католицької церкви. «Так робиться обряд над кожним усопшим, достойно відправляється людина в путь на рідну нашу Україну», - підсумував отець Василь Сливоцький.

В останній путь тепер вже в Україну українського поета та його дружину проводжали вже на іншому празькому цвинтарі панахидою українською мовою. Тіло митця повернуть до України наприкінці цього тижня. Скандал з ексгумацією останків відбувся на початку року, коли за могилу перестали платити ренту.

Українська громада Чехії, як і вся діаспора, в перші дні січня була приголомшена фотографією порожньої могили Олеся. Однак люди розуміють особливості місцевого законодавства, де встановлена сплата ренти за місця на цвинтарях. Після смерті мецената Володимира Михайлишина право на ділянку, де похований письменник, перейшло до сина, а той фінансувати могилу відмовився.

Тепер, аби запобігти повторенню подібних ситуацій, активісти складають списки могил визначних українців у Чехії. Вже записані місця поховань ученого Івана Полюя та міністрів уряду Гетьманату Юрія Перевузника та Івана Леонтовича. Кажуть, чимало з них не мають кураторів, не оплачуються, а відтак можуть наслідувати долю могили Олеся.

Вирішити питання можна було би двосторонньою угодою між Чехією та Україною про піклування захоронень, як це вже діє з військовими могилами.

«Якщо би це винести на більший рівень, звісно, було б набагато простіше», - зізнається активіст Михайло Топоров.

Але поки що жодної конкретики в цьому питанні від української влади не пролунало. Тим часом труну з кістками Олеся та його дружини під тихий спів пісні січових стрільців винесли з молитовного будинку на цвинтарі та поставили в мікроавтобус. В Україну останки мають доїхати до кінця тижня. Тоді подружжя поховають на Лук'янівському цвинтарі столиці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: