День гніву. Як у Львові «виховували» суддів (фото)

IMG_0729

3 лютого стало судним днем для окремих представників львівської феміди.

Рішення випустити під заставу організатора замаху на бізнесмена Богдана Копитка – Дмитра Гаврилюка, яке напередодні прийняли троє суддів Зеновій Макойда (головуючий), Альберт Белена та Василь Головатий не могло не викликати реакції і вже зранку приміщення суду пікетували працівники «Львівського  холодокомбінату», родичі і друзі трьох загиблих охоронців та громадські активісти.

Пікет дуже швидко перейшов у гарячу фазу і на вулиці перелд приміщенням суду запалали шини, а люди прорвалися до зали засідань і заблокували там двох із трьох суддів, які прийняли скандальну ухвалу – Зеновія Макойду і Альберта Белену, пощастило Василю Головатому. Який виявився на лікарняному.

IMG_0700

«Ви думали, що вам то пройде гладко, а воно так просто не проходить! Пишіть заяву на звільнення за винесення завідомо неправомірного рішення!», - вигукували обурені люди.

«Чи є механізм, який дозволить зробити  так щоб це рішення не вступило в дію?» - запитували вони у Зеновія Макойди. На що той відповів, що немає. Він, а також його колега Альберт Белена, заявили, що ніякого тиску «згори» щодо цього рішення на них не було.

IMG_0707

«Ніхто не погрожував ніхто, нічого не пропонував», - сказав журналістам Белена. Зрештою Зеновій Макойда написав заяву на звільнення «з поваги до людей». Втім людей це не заспокоїло. «

Людям за хабарі призначають заставу в 3-4 мільйони а ви призначили підозрюваному в організації вбивств, організованої злочинної групи, незаконному поводженні зі зброєю. Ви вивчали його справу? Напишіть нам, що ви винесли  законне рішення і ця людина заслуговує на звільнення. Є люди, які давали свідчення проти нього. Ця людина неодноразово судима за тяжкі злочини і має цілий арсенал зброї і вибухівки. Суд вважає, що ця людина абсолютно ніяк не зможе впливати ні на свідків, ні на потерпілих, що вона не буде ухилятися від слідства», - заявила адвокат холодокомбінату та потерпілих Наталія Барбадин-Дунець.

IMG_0640

IMG_0729

Після цього від суддів почали вимагати надати письмові гарантії безпеки, а також гарантій, що Гаврилюк не буде перешкоджати слідству. Після тривалої перепалки Зеновій Макойда написав відповідну заяву, яку підписав також його колега.

«Колегією суддів Апеляційного суду Львівської області у кримінальному провадженні щодо підозрюваного Гаврилюка було прийнято рішення по запобіжному заходу, а саме продовжено йому тримання під вартою до 21 лютого 2017 року з визначенням розміру застави 450 мінімальних заробітніх плат, що становить 1 440 000 грн та покладені обов’язки з’явитися до слідчого, не спілкуватись з потерпілими, свідками, здати паспорт для виїзду за кордон. Ми, судді Макойда і Белена, виносячи таке рішення, виходили з того, що в клопотанні слідчого про продовження строку тримання під вартою і постанові заступника прокурора Львівської області зазначено, що слід провести відповідні слідчі дії, а не вказано які, що давало б підставу для продовження строку тримання під вартою. Тому, виходячи з наявних ризиків, ми продовжили цей строк і визначили розмір застави. Гаврилюк далі буде виконувати покладені на нього обов’язки в разі сплати застави. Гаврилюк не буде мати можливості вчиняти злочини».

IMG_0649 IMG_0652

Втім і це не заспокоїло людей. Понад те з’явилися цікаві деталі скандального засідання суду. Як пояснив Макойда саме відсутність переліку кокретних слідчих дій змусила суддів винести таке рішення.

«Якщо б я виніс інше рішення я б свідомо порушив закон» - заявив людям Макойда. Однак ці аргументи не були сприйняті. «А як же совість?» - кричали люди. З’ясувалася ще одна цікава обставина скандального засідання.

IMG_0658

«Мені повідомили, застава була внесена з рахунку, на який гроші поступили ще до моменту розгляду справи. Тобто до другої години поступають на рахунок гроші у сумі застави, у другій годині починається розгляд справи, за годину він закінчується, призначають розмір застави і з цього рахунку відразу перераховують на адміністрацію судову, виникає логічне запитання - як так може бути», - розповіла журналістам Наталія Барбадин-Дунець.

«Ріщення оскарженню не підлягає, нами написано заяву у Вищу раду правосуддя, прокуратуру, поліцію у зв’язку з вчиненим злочином суддями – винесення завідомо неправосудного рішення», - додала адвокат. Люди почали вимагати заяви на звільнення від Альберта Белени, втім він категорично відмовився її писати.

IMG_0694

«Я обіцяю, якщо Гаврилюка в понеділок не буде на території України, я відразу пишу заяву» - заявив суддя. Він повідомив, що з приводу рішення мав окрему думку, яка буде озвучена в понеділок, під час оголошення повного тексту рішення. Він відмовився розповідати, в чому полягає окрема думка. Натомість написав письмове зобов’язання її озвучити під час оголошення рішення. Зрештою ситуація зайшла у глухий кут.

Зеновій Макойда, який на той час уже встиг на вимогу людей написати нову заяву на звільнення пішов у супроводі кількох осіб її реєструвати, а Белена, якого люди не хотіли випускати навіть до туалету,залишився у залі, і попри тиск далі відмовлявся писати заяву. У підсумку суддю таки відпустили, а активісти покинули зал не домігшись свого. На щастя служителя феміди у Галицькому районного суду міста Львова розпочалося засідання у справі Гаврилюка в іншій кримінальній справі, за підозрою у вбивстві Мар’яна Родича, тож активісти перемістилися туди.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: