Що пише світ про Авдіївку: огляд міжнародної преси

3000
Фото Брендона Гофмана. Жінка над тілом матері, яка була вбита під час обстрілів у Авдіївці

Ескалація конфлікту на Сході України не змогла залишитись поза увагою світових ЗМІ. Що змінилося у зовнішній політиці США з приходом нового президента та чому загострення конфлікту в Авдіївці – виклик для Трампової дипломатії – в огляді міжнародної преси.

Щоденна газета Великої Британії The Guardian, висвітлюючи події в Україні, пише, що обидві сторони конфлікту продовжують звинувачувати одна одну в обстрілах, а припинення постачання води та електроенергії при температурі -18 веде до гуманітарної катастрофи.

Ситуацію, яка склалася в Авдіївці, видання називає найгіршим насильством протягом року конфлікту між сторонами, оскільки це призвело до того, що тисячі людей залишилися без води та опалення при мінусовій температурі.

Такі дії, пише газета, це ранній тест для новоспеченого президента Америки, аби перевірити його прагнення покращити відносини США з Росією.

«Конфлікт в Україні вирує майже три роки і коштує вже понад 10000 життів. Угода про припинення вогню була досягнута в Мінську два роки тому, незначний прогрес був досягнутий, а великомасштабні зіткнення були рідкісні протягом останнього року.

Фото Брендона Гофмана. Жінка над тілом матері, яка була вбита під час обстрілів у Авдіївці

Фото Брендона Гофмана. Жінка над тілом матері, яка була вбита під час обстрілів у Авдіївці

Проте, в останні кілька днів обидві сторони звинуватили один одного у використанні систем Град та ракет, які обстрілюють територію», – пише The Guardian.

Підтвердженням того, що політика США до Росії змінилася і з приходом нового очільника, може бути те, що з боку державного департаменту США не прозвучало жодної критики щодо останніх дій Росії, на відміну від реакції на сплески насилля у минулому, йдеться в матеріалі.

Цей момент не змогла не зауважити Росія. The Guardian підкреслює, що державна російська газета відразу ж написала про те, що Вашингтон не звинуватив самопроголошені республіки у порушенні режиму тиші та не надав жодної словесної підтримки Києву.

Газета резюмує, що до цього часу з внутрішнього кола Трампа не було жодних заяв про зростання насильства в Україні. «Новий президент неодноразово робив заяви про вигідні зв'язки США та Росії та продемонстрував зовсім відмінний підхід до Москви», – пише The Guardian.

Газета The New York Times у матеріалі, присвяченому висвітленню конфлікту в Україні пише, що армія США допомагає українським солдатам зброєю. Солдатам, які борються із проросійськими сепаратистами у двох східних областях України в єдино активній війні на теренах Європи.

«Журналісти, які побували на цій території, повідомляють про ведення психологічних операцій військових дій Росією», – пише видання. Відтак, українські солдати неодноразово отримували повідомлення на телефони з меседжем «Ви просто м'ясо для своїх командирів».

У статті йдеться, що українські чиновники стурбовані маневруваннями адміністрації президента Трампа, яка хоче налагодити відносини з Росією, що у своє чергу призведе до меншого тиску на Москву. «Утім, Україна також здатна захистити себе завдяки армії, яка показала здатність боротися ще до початку американських навчань», – резюмує The New York Times.

Українські військові медики несуть пораненого в машину швидкої допомоги

Українські військові медики несуть пораненого в машину швидкої допомоги

«Понад 20 людей були вбиті під час п'ятиденної ескалації насильства між українськими силами і проросійських сепаратистів, що підсилило побоювання повномасштабної війни в регіоні», – пише New York Post.

Видання наголошує, що боротьба йде на потенційний переломний момент для України, оскільки вона прагне зберегти підтримку, незважаючи на пропозиції Трампа налагодити відносини з Росією.

_93902683_c23dd083-9eff-459b-af71-07c36579728a

У матеріалі йдеться, що журналісти AFP стали свідками того, що першими наступ розпочали все таки повстанці.

«Київ побоюється, що Путін хоче проявити свою владу на сході України, щоб мати важелі тиску на Трампа за інші глобальні питання», – йдеться у статті.

Newsweek в статті під заголовком «Поки Трамп бариться, Путін роздмухує війну в Україні» пише, що українська влада серйозно розглядає можливість повноцінного військового вторгнення з боку Росії.

«Атаки, які мали місце в неділю та понеділок, важливі з точки зору сплеску на фоні типового рівня військових дій, але не надзвичайні. Це лише найсвіжіша глава в циклічній схемі безкінечних спалахів і згасань військових дій, яка стала притаманною війні в Україні», - йдеться у статті.

Читайте також: Дата візиту президента України Петра Порошенка до Сполучених Штатів Америкм для можливої зустрічі з президентом США Дональдом Трампом опрацьовується.
Як нагадує видання, за підрахунками українських військових і незалежних джерел, «російсько-сепаратистські сили» на Донбасі представлені 40 тисячами «проросійських сепаратистів» і «близько 5 тисячами солдатів регулярної армії Росії».
«Поки Трамп бариться, Путін роздмухує війну в Україні».
При цьому Росія продовжує постачати у невизнані республіки зброю, набої, війська і фінанси, що, попри заперечення Росії, підтверджують «численні незалежні звіти», не тільки України і НАТО, додає видання.

Підготувала: Олександа БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: