65 років на троні: цікаві факти про Єлизавету ІІ

729_486_5654186891e5f

Королева Єлизавета II є сороковим монархом з часів, коли Вільгельм Завойовник отримав корону Англії. Торік вона відсвяткувала свій 90-річний ювілей, а 2015-го увійшла в історію як монарх, який найдовше править Британією. Сьогодні ж Єлизавета ІІ відзначає 65-ту річницю на троні.

ІА Дивись.info зібрала цікаві факти про монарха.

Коронація

jeffisgr8t-42153917

25-річна Єлизавета II зійшла на трон 1952 року після смерті свого батька короля Георга VI. Коронація Єлизавети II відбулася 2 червня 1953 року і була першою коронацією, яку транслювали по телебаченню.

У королеви нема паспорта

Королева Великобританії Єлизавета II не має паспорта. Справа в тому, що паспорт громадянина Великобританії формально випускається ім'ям королеви – тому для її величності мати власний паспорт необов'язково. Всі інші члени монаршої сім'ї, включаючи принца Уельського, паспорти мають.

Єлизавета ІІ служила в армії

9872213

Королева є першою і єдиною жінкою королівської сім'ї, що служила в армії. На службу в британські збройні сили вона поступила в 1945 році і служила в частинах «Жіночої допоміжної територіальної служби». Молодший офіцер Єлизавета Олександра Марія Віндзор служила механіком і водієм в резервному батальйоні. Там вона не тільки навчилася керувати автомобілем, але розбиратися в ремонті двигунів.

Весілля королеви

uzn_1382113488

Королева і Герцог Единбурзький одружені майже 70 років. Вони побралися 20 листопада 1947 року. До речі, герцог Единбурзький Філіп (при народженні принц Грецький та Данський) водночас є її чотириюрідним братом (вони обидва пра-правнуки короля Данії Кристіана IX) і він також пра-правнуком королеви Вікторії.

Обручка королеви була зроблена з самородку уельського золота, видобутого у шахті Клогау Сент-Девід поблизу Долгеллау. Весільний торт королеви був виготовлений компанією McVitie and Price Ltd з використанням інгредієнтів, подарованих Австралійською організацією дівчат-скаутів.

Королева і прем’єр-міністри              

За час правління Єлизавети ІІ змінилося 13 американських президентів, 7 римських пап та 13 прем’єр-міністрів у самій Британії.

За час свого правління Єлизавета Друга регулярно давала аудієнції 13-ом прем'єр-міністрам.

Ними були: Вінстон Черчилль, Сер Ентоні Іден, Гарольд Макміллан, Сер Алек Дуглас-Хьюм, Гарольд Вілсон, Едвард Хіт, Джеймс Каллаган, Маргарет Тетчер, Джон Мейджор, Тоні Блер, Гордон Браун, Девід Кемерон і Тереза Мей.

Два дні народження

Королева святкує День народження двічі на рік: справжній день народження 21 квітня, а «офіційний день народження» – у червні.

Справжній день народження королева святкує приватно. В офіційного дня народження немає фіксованої дати: він святкується у першу, другу чи третю неділю червня, за рішенням уряду.

Королева і собаки

5898119a243de

За роки правління у королеви було більше 30 собак породи коргі. Першу, на прізвисько Сьюзан, їй подарували на 18-ліття. Королева також вивела нову породу собак, відому як «доргі», в результаті схрещення однієї з її коргі з таксою.

Королева і коні

У стайнях Єлизавети ІІ щороку тренують близько 25-ти коней, які за останні 50 років неодноразово ставали переможцями багатьох забігів.

Кінні перегони є дуже популярним видом спорту серед членів королівської родини. Королівські жокеї носять пурпурову форму з золотим оздобленням, червоними рукавами і чорні оксамитові шапочки із золотою бахромою.

Портрети королеви

За час свого правління королева позувала для 129 портретів.

Її Величність позувала для голографічного портрету у 2003 році, а для першого портрету в своєму житті вона позувала у віці семи років, коли була принцесою. Деякі з цих портретів можна побачити на спеціальній виставці у Національній портретній галереї в Лондоні.

Гардероб Єлизавети ІІ

2016-06-10_21-13-30_572149

При виборі кольору для сукні костюмер королеви враховує, наскільки він підходить самій Єлизаветі II, наскільки робить її видимою і гармонує з подією, на якій з'явиться Її Величність. Найчастіше для урочистих заходів вона вибирає червоний, білий і золотий.

У гардеробі королеви немає високих шпильок - таку вільність іноді дозволяє собі тільки Кейт Міддлтон. Єлизавета II тим часом віддає перевагу класичним човникам на товстих підборах висотою в п'ять сантиметрів або брогам без підборів.

Єлизавета віддає перевагу сумкам моделі Diva або Traviata бренду Launer. З 1968 року компанія щорічно надає королеві чотири нові сумки, зроблені спеціально для неї. А парасольки Її Величності завжди прозорі, щоб піддані могли розгледіти обличчя королеви, навіть коли вона ховається від дощу.

Час правління

Королева посідає перше місце за часом перебування на престолі за всю історію Британської монархії.

Лише п'ятеро інших королів і королев правили у Великій Британії більше 50-ти років: Вікторія (63 роки), Георг ІІІ (59 років), Генріх ІІІ (56 років), Едвард ІІІ (50 років) і Джеймс VI Шотландський (Джеймс І Англійський) (58 років).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: