Благодійний фонд програв суд раднику Богатирьової

БФ «Пацієнти України» програли у судовій справі за позовом Дмитра Підтуркіна, колишнього радника екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової та члена 12 робочих груп при МОЗі.

БФ «Пацієнти України» програли у судовій справі за позовом  Дмитра Підтуркіна, колишнього радника екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової та члена 12 робочих груп при МОЗі.

Відповідне рішення прийняв сьогодні Подільський районний суд м. Київ в особі судді Марини Шаховніної, повідомляє прес-служба БФ.

«Рішення суду, як і сам позов – це нонсенс. Дмитро Підтуркін, «сірий кардинал» тендерів МОЗ, заперечує, що працював з Раїсою Богатирьовою, хоча був її радником. Це найабсурдніший позов, який отримували активісти. Це спроба розправитися з нами з однієї простої причини: ми боремося з корупційними схемами та відстоюємо міжнародні закупівлі ліків, – зазначає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». Ми подаємо апеляційну заяву і боротимемося далі. Жоден суд не залякає нас», – додає вона.

Варто зазначити, що суддя Марина Шаховніна, що винесла сьогодні рішення, два роки тому засудила представників БФ «Пацієнти України» за судовим позовом ТОВ «Валартін-фарма». Засудила за те, що ми оприлюднили інформацію про скандальний препарат «Альфапег» для лікуваня гепатиту С. Тоді виробник не надав жодних доказів щодо проведення необхідних клінічних випробувань щодо своєї ефективності та безпечності для українських пацієнтів, але дивним чином майже потрапив у закупівлі МОЗу. Два роки тому ми довели свою правоту в апеляційному суді, який виніс рішення на нашу користь.

Цього разу приводом для позову стала стаття Ольги Стефанишиної «Як фармацевтичні ділки дискредитують міжнародні організації», розміщена в інтернет-виданні «Українська правда»,  а саме речення: «Дмитро Підтуркін був медекспертом та радником Раїси Богатирьової із закупівель у 2011-2013 рр».

Справа в тому, що Дмитро Підтуркін заперечує, що працював із Раїсою Богатирьовою, адже за його словами, він виконував лише формальну роль радника. Проте його участь у 12 робочих групах МОЗ, що займалися питаннями ліків, які закуповували пізніше за бюджетний кошт, доводить протилежне.

«Ми дуже здивовані рішенням суду, оскільки і документи, і свідки, залучені у цій справі, доводять, що Дмитро Підтуркін був медекспертом та радником Богатирьової із закупівель. Звісно, ми не погоджуємося з таким рішенням суду і готуємо апеляційну заяву, яку подамо впродовж 10 днів», – зазначає адвокат БФ «Пацієнти України» Віра Крат.

Нагадаємо, що за даними звіту Служби безпеки України, у 2012-2014 рр. на тендерах МОЗ «відмивалося» до 40% бюджетних коштів. Передача закупівель ліків міжнародним організаціям дозволила зекономити для бюджету України близько 790 млн грн. Завдяки цій реформі вперше 40% тендерів виграли виробники ліків. Люди, пов’язані із Дмитром Підтуркіним, намагаються дискредитувати міжнародні закупівлі ліків, часто застосовуючи для цього неправдиві або перекручені факти. Саме на спростування Ольгою Стефанишиною неправдивої інформації і розвінчання міфів і подав в суд Дмитро Підтуркін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: