Парубій вимагає від «Опоблоку» виступати в Раді українською мовою

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав представницю «Опозиційного блоку» Наталію Королевську та всіх депутатів виступати з трибуни парламенту українською мовою.

Спершу, надаючи слово Королевській, Парубій попросив її говорити по темі законопроекту, який стосувався пенсій, передає УП.

Королевська почала виступ російською мовою – і спікер попросив її говорити українською, адже Верховна Рада – орган державної влади.

Вона продовжила українською – і закликала застосовувати цей підхід до всіх депутатів. Зала підтримала відповідну пропозицію Парубія.

Однак згодом, уже під час обговорення іншого законопроекту, член "Опоблоку" Олександр Долженков знову заговорив російською мовою і наполягав, що виступати з трибуни можна будь-якою мовою.

Але спікер знову закликав говорити державною мовою і не створювати конфліктних ситуацій.

«Не робіть конфлікту там, де його нема. Є єдина державна мова в Україні – це українська», – сказав Парубій.

Він зазначив, що в жодному парламенті європейських країн неможливо було б виступати мовою іншої держави депутату цієї країни.

«Хочете переклад – запишіться… Але не провокуйте конфлікт і протистояння» – закликав голова Верховної Ради.

Згодом Парубій попросив виключити мікрофон представника «Опозиційного блоку» Сергія Матвієнкова, який заявив про «мовні спекуляції».

«Наголошую, що отримав звернення стосовно мововедення. Чітко зазначено: засідання Верховної Ради України, її комітетів і комісій ведуться державною мовою. Промовець може виступати іншою мовою, якщо переклад його виступу на державну мову забезпечує апарат ВРУ», – сказав спікер.

«Станом на зараз немає механізму забезпечувати такий переклад. Ми порадимося, як у таких ситуаціях діяти. Будемо думати, як працювати», – додав Парубій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: