Львівське СІЗО на продаж: як стати власником в’язниці

сізо
Львівське СІЗО на вул. Городоцькій

Львівське СІЗО Міністерство юстиції планує виставити на продаж, щоб збудувати нове і сучасне. Інвестору, який погодиться на угоду зведення нової спецустанови на базі Личаківської виправної колонії №30, дістанеться земельна ділянка, де знаходиться нинішнє СІЗО, відоме під назвою Бригідки.

Щоб дізнатися чи справді приватний інвестор може погодитися збудувати в’язницю власним коштом, адже це не супермаркет чи розважальний центр, ІА Дивись.info звернулася до колишнього керівника Державної пенітенціарної служби України Сергія Старенького.

– Почнемо з того, що завтра якраз виповниться річниця обіцянки міністра юстиції, що Мін’юст починає реформування пенітенціарної служби і родзинкою на цьому торті стала заява про винесення слідчих ізоляторів у Києві та Львові з центральної частини міста шляхом того, що ці земельні ділянки будуть передані інвесторам, які побудують нові слідчі ізолятори. Але насправді я хочу заспокоїти тих, хто думає, що конкурс вже оголошено, тому що якщо уважно подивитися на оголошення, яке висить на сайті Міністерства юстиції про збір пропозицій, то у правому верхньому кутку зазначено, що це не оголошення, а всього лише проект оголошення.

Невже для інвестора така угода може бути вигідною?

– Насправді, з комерційної точки зору, це виглядає абсурдно, тому що вартість будівництва нового СІЗО у десятки разів більша за вартість цих земельних ділянок, які нібито можна передати майбутнім інвесторам. Це просто заява, щоб імітувати якісь реформи, роботу Міністерства юстиції. Якщо рік тому про це говорили і рік знадобився тільки для розробки проекту – це свідчить про професійну імпотенцію людей, які цим займаються.

– Однією з найбільших проблем СІЗО в Україні, загалом, і у Львові, зокрема, є брак місця для утримання в’язнів. Чи вистачить Львову того, що пропонують, згідно із проектом?

– Якщо ж подивитися технічні умови будівництва слідчого ізолятора для Львова, то 850 чоловік з урахуванням ще 50 довічників, які там мають утримуватися, а також лікарні, котра там теж передбачена, для Львова та області – це дуже мало. Були часи, коли там утримувалися і дві тисячі осіб, а рекорд – дві з половиною. Тому я вважаю, що для Львова і області треба будувати СІЗО щонайменше на півтори тисячі осіб. По-друге, територія Личаківської виправної колонії 9 гектарів (я її відвідував, коли був головою служби) – це дуже великий периметр для охорони. Для слідчого ізолятора це не потрібно і 8 гектарів для будівництва СІЗО на 850 місць – це забагато. Тому, думаю, другою метою цієї схеми є насправді відчуження землі, де розміщена Личаківська виправна колонія. Її зараз звільнять і передадуть майбутньому інвестору, який буде мати певні механізми, в тому числі і через Мін’юст, щоб розділити цю ділянку, обанкрутити фірму, якій передано ділянку. Це, звісно, для прикладу. Зрештою, потім вже не знайдеш кінців, а ділянка вже не належатиме Міністерству юстиції.

– Якщо йдеться лише про проект, чому здійнялося стільки галасу?

– По-перше, Мін’юст хоче показати, що перебуває у фазі активної діяльності, а по-друге, йдеться про виведення землі з державної власності, де знаходиться Личаківська виправна колонія №30 і в подальшому будівництва тут житла, розважального комплексу чи ще чогось. Поки що позитиву у тих діях, які зараз відбуваються, я не бачу. Щодо необхідності винесення СІЗО у Львові за межі міста, то так, це потрібно зробити. СІЗО не пристосоване зараз для утримання в’язнів, особливо у центрі міста. Тому, звичайно, треба шукати варіанти. Поки що запропоновані варіанти недієздатні. Я пропонував би для початку десь на околиці міста побудувати слідчий ізолятор коштами державного бюджету, а частково коштами міста та області. А потім вже рухатися шляхом передачі території нинішнього СІЗО місту чи ще комусь.

– СІЗО – це ж не супермаркет, очевидно, при його будівництві передбачені певні технічні умови…

– По-перше, ні за часів Радянської України, ні за часів незалежної жоден слідчий ізолятор не будувався. Це все, зазвичай, старі пристосовані будівлі. Якщо йдеться про Львів, то це старий монастир. Звичайно, були розроблені певні норми для будівництва таких спецустанов. Тому що там має бути обумовлена і товщина стін, і товщина перекриття, і армування відповідне. Тобто не просто цеглу скласти, а ще й металом укріпити. Дуже багато різних норм і нюансів. Це ж не просто збудувати якийсь супермаркет із сандвіч-панелей за два місяці.

– Яка вартість такого будівництва?

– Щодо вартості,то у Києві, наприклад, анонсовано будівництво СІЗО на дві тисячі осіб. Декілька років тому аналогічну установу збудували у Казахстані. Вона обійшлася цій пострадянській країні у 67 мільйонів доларів. На території київського СІЗО три роки тому було введено в експлуатацію новий корпус для жінок на майже 200 місць. Він обійшовся у три мільйони доларів. І йдеться не про цілісний комплекс, а про одну коробку. Тобто будівлю на 200 місць без периметра. А приміщення на 2000 осіб обійдеться щонайменше у 30 мільйонів доларів. Але наголошує, йдеться тільки про приміщення для утримання в’язнів, без допоміжних споруд – периметр, додаткові харчоблоки, адміністративні споруди тощо. Тобто щоб збудувати цілісний комплекс спецустанови, потрібно 65-70 мільйонів доларів. І це якщо нічого не вкрадуть або вкрадуть мало. Просто вартість пропонованих ділянок і будівництва – вони неспівставні.

Довідка

СІЗО або Бригідки— найстаріша діюча в'язниця у Львові.

1614 року на кошти Анни Фастковської і Ганни Порадовської тут був зведений монастир для дівчат зі шляхетних родин.  А 1784 року за ініціативою австрійських властей монастир було закрито, а його будівлю перетворено на в'язницю. Вона продовжувала діяти в польський і радянський період. В червні-липні 1941 р., у період відступу Червоної Армії на початку війни з Німеччиною, у Бригідках, як і в інших тюрмах Львова відбувалися масові розстріли органами НКВС політичних в'язнів.

До кінця 1980-их років в СІЗО приводилися у виконання смертні вироки.

Нині в будівлі розташовано львівський слідчий ізолятор №19.

2008 року розглядалося питання про перенесення львівського СІЗО за межі міста в зв'язку з підготовкою з чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: