В Україні створюють культурний фонд

20170209144155_IMG_6805-01
Нардеп Ірина Подоляк/ фото ІА Дивись.info

Відповідний законопроект проголосували вчора у Верховній Раді України. Він прийнятий у першому читанні.

Нардеп Оксана Білозір наголошує: «Наявність такого фонду забезпечить додаткові можливості для фінансування всіх мистецьких проектів. Ми зможемо фінансувати не тільки культурні і мистецькі проекти всередині країни, а і презентувати наші досягнення за межами держави. І наша українська діаспора, яка на своїх плечах виносить нашу ідентичність світу, буде мати нарешті від української держави велику підтримку».

Одна з ініціаторок законопроекту Ірина Подоляк каже: «Наша культура нарешті має змогу перейти від обслуговуючого державу елементу до самодостатнього засобу існування».

Ірина Подоляк пояснює: фонд буде мати фінансування з різних джерел - і держбюджету, і від меценатів, фізичних осіб, інших фондів та міжнародних організацій.

«Раніше Міністерство культури не могло фінансувати гранти фізичним особам, стипендії, резиденції для мистецьких проектів. Треба було створювати багато прокладок, це було неоперативно та неефективно. Зараз доступ до цього фінансування будуть мати як фізичні, так і юридичні особи, як державні, так і недержавні інституції культури. Але вони будуть подавати проект світ. Тобто це не буде фінансуватися, наприклад, зарплата бібліотекарів в бібліотеці. А районна бібліотека готує проект і вмотивовано подає його на розгляд», - каже Ірина Подоляк.

Культурний фонд матиме наглядову раду, виконавчого директора. Ці посади є виборними, і людей на них делегують інституції культури. Міністр культури за задумом не має втручатись в роботу фонду.

Депутати планують, що фонд почне свою діяльність із наступного бюджетного року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: