У пошуках кращого життя: куди і чому українці їдуть на заробітки

20160318120606

Якщо із загальної кількості українських трудових мігрантів чверть раніше їздила на заробітки до Росії, то нині тільки шість відсотків готові працювати у північного сусіда.

Визначальним фактором для зменшення охочих шукати кращого життя в РФ є війна, вважає відомий український соціолог, директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

– Чи можна сьогоднішні міграційні процеси в Україні вважати загрозливими?

– Це питання дефініцій. Наприклад, за даними наших польських колег, якщо не помиляюся, близько чотирьох мільйонів поляків хочуть виїхати до Німеччини на заробітки, то наші показники, які ми фіксуємо у соціології, вони є приблизно такими самими. Зрештою, що погано в тому, що люди будуть шукати роботу, кращі умови праці і кращі заробітки. Думаю, нічого загрозливого в цьому немає. Тим паче  більшість опитаних нами українців у випадку, якщо б вони працювали за кордоном, принаймні декларативно говорять, що готові повернутися до України. А це і привезені кошти, і європейська культура, в сенсі економічної культури, демократія, європейські цінності, які тут будуть поширюватися. Ми будемо бачити, як живе світ, як живе Європа. Тому, вважаю, це є поштовхом для розвитку України. Я вже мовчу про мільярди доларів, які перераховуються нашими заробітчанами з-за кордону. Це теж величезний стимул для української економіки. А це і зарплати, і пенсії, і розвиток малого підприємництва, і утримання сімей, дітей тощо. Тому негативів, на мою думку, тут менше, ніж позитивів.

– Які головні причини того, що українці готові покинути країну?

– Основними мотивами виїзду є бажання знайти краще життя як таке, відсутність добре оплачуваної роботи в Україні і, звичайно, бажання забезпечити краще майбутнє дітей. У тих, в кого є діти,  саме цей мотив стоїть на першому місці. Це абсолютно правильний мотив, адже кожен чоловік повинен мати стимул утримувати сім’ї, заробляти гроші, і якщо він вважає, що для цього треба їхати за кордон, то чому б ні.

– Деякі європейські країни, зокрема Польща та Чехія пом’якшують своє міграційне законодавство, щоб залучити до роботи на виробництві українців, адже чехи чи поляки не погоджуються працювати за такі гроші. Чи стимулює це міграційні процеси в Україні?

– У Польщі, власне, є така сама проблема. Місцеві їдуть в ту ж Німеччину, тобто переїжджають кордон і заробляють в рази більші гроші. Відповідно, йдеться про те, що цей процес притаманний не лише Україні. Поляки їдуть до Німеччини, а українці – до Польщі. Це цілком об’єктивно. Для українців відкриваються більші можливості. Тобто процес, по суті, світовий. Україна більше втягується в орбіту Європи. А це вже позитивно, оскільки ми боремося між двома векторами – проросійським і проєвропейським. І, як завжди, намагаємося побороти своє радянське минуле.

– Хто найчастіше покидає Україну?

– В основному ті, хто хотів би працювати за кордоном, це мешканці Західної та Центральної України, трошки менше Південь та Схід. Але реально трошки менше та й виключно через те, що вони територіально трошки далі розміщені від кордону з Європою. Хоча раніше на заробітки вони їздили до Росії, але зараз цей процес зменшився в рази. З приводу демографічних характеристик, найактивніше населення – це середній вік, в основному чоловіки, люди з вищою освітою, забезпечені і водночас найбідніші верстви населення, які шукають кошти для утримання сімей. Йдеться про тих, хто мав належний рівень забезпечення і якщо вони не можуть в Україні підтримувати цей рівень, то їдуть на заробітки за кордон і вже звідти забезпечують і підтримують цей достойний рівень заробітків.

– Чи впливає сьогодні на міграційні процеси в Україні фактор війни?

– З огляду на те, що кількість охочих виїхати на заробітки за кордон збільшується, то з точки зору війни з Росією, цей фактор рухається в протилежному напрямку. За нашими даними, близько чверті заробітчан за останні п’ять років побували на заробітках в Росії. То зараз ті ж заробітчани, які готові їхати за кордон в Росію -  6%, інші надають перевагу Німеччині та Польщі. Тому падіння в чотири рази можливої поїздки до Росії, це теж вплив війни.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: