Економіст розповів, чим насправді зумовлений приріст ВВП в Україні

vvp_3_650x410

Нещодавно уряд України оголосив обнадіюючі для української економіки показники – ВВП в четвертому кварталі 2016 року зріс порівняно з аналогічним періодом 2015 року на 4,7%.

Нещодавно уряд України оголосив обнадіюючі для української економіки показники – ВВП в четвертому кварталі 2016 року зріс порівняно з аналогічним періодом 2015 року на 4,7%.

На думку економіста Андрія Новака, такий відносний ріст пояснюється тим, що Україна з промислової країни поступово перетворюється на аграрну, що в свою чергу не є предметом гордості.

У коментарі ІА Дивись.info економіст пояснив, що на 4 квартал 2016 року припадає основна реалізація аграрної продукції. А так як аграрний сектор дав непоганий ріст, то він імплементувався у грошовому виразі, відтак, показники ВВП відносно високі. Поступово аграрний сектор збільшує частку у загальній частині ВВП. Якщо 4-5 років тому він давав біля 20-25 % нашого експорту, то зараз дає понад 40 %.

«Можна стверджувати, що Україна поступово перетворюється із промислової країни в аграрну. Коли протягом останніх років відбувалося падіння промисловості, аграрний сектор поступово зростав. Цей фактор не є предметом гордості, адже коли країна називається аграрною, то це означає, що вона відстала. Це не означає, що ми не повинні розвивати аграрний сектор, але ще більшою мірою повинна розвиватись промисловість, особливо високотехнологічна. Тоді така країна вважається розвиненою», – стверджує Андрій Новак.

Утім, не все так погану і з промисловим сектором: «Треба відзначити, що і промисловість у 2016 році зупинила падіння. Маємо невеликий ріст, біля 2,5 %. Це означає, що найважчі часи для української промисловості позаду. І зараз її доведеться адаптовуватись від колись головного для неї ринку, - російського. Але щоб освоювати нові ринки, потрібен час. Загалом, 2016 рік був переломним для всієї економіки України. Зі стадії падіння, яка розпочалась у 3 кварталі 2012 року, економіка перейшла на стадію незначного росту», – резюмує експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: