Сьогодні християни відзначають Стрітення Господнє

1502-sretenye

Сьогодні християни східного обряду святкують одне з найбільших християнських свят, яке відзначається на 40-ий день після Різдва, 15 лютого, Стрітення Господнє.

Відзначають свято в пам'ять про те, як Богородиця принесла до Єрусалимського Храму Ісуса Христа на 40-ий день після Його народження.

Згідно із Старим Заповітом, кожна жінка після народження дитини вважалася ритуально нечистою. Тому до храму можна було увійти тільки на 40-ий день після народження хлопчика і 80-ий після народження дівчинки. Жінка мала принести жертву – однорічне ягня як знак визнання над собою найвищої Божої влади і подяки, та голуба чи горлицю — як жертву очищення від гріхів. Після цього жінка вважалась очищеною.

Коли Діва Марія разом з Йосифом принесла Ісуса до храму,то зустріли там старця Симеона, якого Святий Дух сповістив, що він зможе померти тільки після того, як побачить Спасителя. Другою особою, що зустріла Ісуса в храмі, була пророчиця Анна.

Урочисто відзначати Стрітення Господнє почали у V столітті.

На Стрітення у храмах проводять Божественну Літургію, а також традиційно освячують свічки. Ці свічки називають стрітенськими, або громичницями. Це пов’язано з тим, що їх раніше ставили під час грози, щоб захиститися від блискавки. До речі, практика освячення свічок на українських землях з’явилася у XVІІ столітті і приписують її запровадження Київському митрополиту Петру (Могилі).

Натомість у Західній Церкві ця традиція значно давніша і з’явилася за часів Римської Імперії. У цей день християни запалювали смолоскипи і йшли містом. У такий спосіб вони протиставляли себе язичницьким традиція і святам, які саме припадали на цей період.

Запалювали громничну свічку у таких випадках: під час страшної негоди, ускладнень при пологах, нападах епілепсії, коли людина помирала, запалювали свічку, аби спокійніше перейти їй у світ інший.

У дохристиянських віруваннях сьогодні зима зустрічається з весною.

Селяни спостерігали цього дня чимало хліборобських прикмет:

ясна і тиха погода віщує добрий урожай і роїння бджіл;

вітер — погана ознака;

відлига — чекай пізньої весни;

як на Стрітення півень нап'ється води з калюжі, то жди ще стужі (як нап'ється півень води, то набереться господар біди).

У Львові всіх городян і гостей міста запрошуємо до спільної празничної молитви.

УГКЦ

Військовий храм Стрітення Господнього  (вул.  Батуринська 1, бічна вулиці Клепарівської): Архієрейська Літургія з нагоди освячення храму розпочнеться о 9:00 год. Її очолить Архієпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк).

Храм Стрітення ГНІХ (вул. Винниченка , 30а): святкова Літургія розпочнеться о 12:00 год.

УПЦ КП 

Стрітення ГНІХ(вул. Княгині Ольги,5): святкова Літургія розпочнеться  об 11:00 год.

Стрітення ГНІХ (вул. вул. В. Великого, 93).

Крім того, сьогодні відбулося відкриття храму Стрітення, споруджено на славу Божу з ініціативи ветеранів Афганістану Львівщини поруч із пам'ятником полеглим воїнам у війні в Афганістані 1979-1989 рр. в пам'ять про бійців, які загинули в Афганістані, під час Революції Гідності - Майдану, а також воїнів, що віддали своє життя в зоні конфлікту АТО на Сході України. Фундаторами та доброчинцями храму є ветерани, мешканці Львова та Львівщини, підприємці. Значну частину коштів для спорудження було виділено із фондів Центру Військового Капеланства, УГКЦ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: