Торік у Львові було створено 426 ОСББ

1-------1

У Львові спостерігається позитивна динаміка до створення ОСББ. На сьогодні, Львів є у трійці міст України, в яких мешканці активно об’єднуються для спільного управління будинками. Так у 2016 році створено 426 ОСББ у 432 будинках.

Як розповів Сергій Солтис, начальник відділу супроводу ОСББ, ресурсного центру для розвитку ОСББ ЛМР, у Львові є позитивна динаміка у створенні ОСББ. У 2016 році у Львові було створено 426 ОСББ у 432 будинках. Тобто, за останні роки прослідковується ріст на 41%, передає прес-служба ЛМР.

«ОСББ створюється для того, щоб ефективно керувати своїми ресурсами, дбати про своє майно. Іде зміна відношення до своєї власності. Якщо люди звикли йти в ЛКП, писати заяви з проханням щось зробити і чекати 3-5 років, то в ОСББ все відбувається на багато динамічніше. Є проблема, збираються збори мешканців, вирішують, що треба зробити і скільки це коштує. Гроші акумулюються на рахунку ОСББ. Наприклад, змінили лампочки. Отримали економію на світлі в місяць 100 кВат. Відповідно за рік акумулювалося 2-3 тис. грн. І ці гроші мешканці в подальшому використовують на покращення свого будинку. Це виглядає не багато, та паралельно проводяться інші заходи і такими маленькими кроками можна змінювати будинок. Зрозуміло, що на початках в будинок треба вкласти, та потім є віддача – будинок стає гарним, безпечним, в ньому приємно бути. І можна думати про утеплення, встановлення ІТП, тобто про такі речі, про які не задумуються в ЛКП», – розповів Сергій Солтис.

Зважаючи на велику кількість запитань щодо створення ОСББ, було надруковано посібник, який покроково описує, як рухатися в напрямку створення ОСББ.

Один з авторів книги, Володимир Бригілевич, голова правління ГО «Центр досліджень місцевого самоврядування», наголосив, що базові знання дуже потрібні для людей, які хочуть створити ОСББ.

«Ми розуміємо, який шлях потрібно пройти при створенні ОСББ від початківця до фахового управителя. Це типовий шлях, який чекає на усіх голів ОСББ. У посібнику написаний розділ про юридичний супровід, розділ по веденню бухгалтерії, про технічне обслуговування будинку. Є розділи по земельних питаннях. Цей розділ більш адаптований до Львова», - наголосив Володимир Бригілевич.

Нагадаємо, усю необхідну інформацію щодо процедури створення та функціонування ОСББ, особливостей здійснення права власності у багатоквартирному будинку, діючих місцевих та державних Програм підтримки і пільгового кредитування  ОСББ – можна отримати особисто у відділі супроводу ОСББ, ресурсному центрі для розвитку ОСББ ДЖГ та І Львівської міської ради (пл. Ринок, 1, каб.107) або за номерами телефону 297-59-95 та 297-59-32.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: