У Ратуші обговорили питання участі громадян у пленарних засіданнях ЛМР

Вчора, 15 лютого, відбувся круглий стіл щодо участі громадян у пленарних засіданнях сесій Львівської міської ради.

Учасниками круглого були представники депутатського корпусу, управління «Секретаріат ради», громадських організацій, муніципальної дружини.

Начальник управління «Секретаріат ради» Юрій Лукашевський наголосив, що метою зустрічі є обговорення участі громадян у пленарних засіданнях, а також убезпечення депутатського корпусу від фізичного тиску з боку агресивних молодиків під час прийняття важливих для громади міста рішень.

«Наша зустріч є продовженням діалогу, який відбувся на початку лютого за ініціативи дискусійної платформи “Твоє місто”. Ситуація, коли молоді люди спортивної зовнішності захоплюють сесійну залу та блокують трибуну, є неприпустимою і такою, що виходить за межі закону та й здорового глузду. Це не громадська діяльність. Треба розуміти, якщо цю практику не зупинити, то будемо мати дуже неприємні наслідки у майбутньому. Конфлікт має ознаки ескалаціїі: ми спостерігаємо, як з кожним пленарним засіданням все більше людей залучається з однієї сторони до охорони сесійної зали Львівської міської ради, з іншої - до спроб її захоплення. Сподіваюся, що ми зможемо знайти порозуміння, обговорити механізми, які би давали можливість громадянам доносити до влади свою позицію з однієї сторони, з іншої - щоб сесійна зала знову стала місцем дискусій, а не ареною для фізичного протистояння».

Голова громадської організації «Львівська обласна спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих» Богданна Сірків виступає проти силового захоплення пленарних засідань Львівської міської ради.

«Моя пропозиція, щоб перед пленарними засіданнями проводили громадські обговорення за участю депутатів та громадськості із важливих питань міста. Депутати повинні враховувати громадську думку, і лише тоді буде порозуміння та співпраця».

У свою чергу голова постійної депутатської комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова Юлія Гвоздович зазначила:

«Ніхто не бажає обмежити право львів'ян на відвідування пленарних засідань. Однак не варто сподіватись, що виступ на пленарному засіданні перед радою одразу вирішить вашу проблему. Для того, аби львів'яни чи організації могли вирішувати свої проблеми чи доносити свої пропозиції, ми запровадили багато інших інструментів громадської участі: е-петиції, громадські слухання, громадський бюджет. Цього року плануємо вдосконалити інші механізми, зокрема, інструмент місцевих ініціатив, за допомогою якого мешканці Львова зможуть пропонувати на розгляд ради свої проекти рішень».

Слід зауважити, що голова громадської організації «Розвиток громади» Оксана Маруняк висловила свою думку, що мерія має залишатися відкритою для громадян.

«Львів'яни мають мати можливість висловлюватися і бачити результат виступу. Закритість пленарних засідань призводить до непорозуміння , відсутності конструктивного діалогу і, як наслідок, до радикалізації акцій протесту. Якщо звернення до депутатів, запити у мерію залишаються без відповіді й результату, то незадоволені люди йдуть з пікетом до Ратуші. Громада має бачити порядок денний перед сесією, обговорювати проблемні питання та мати можливість впливати на прийняття рішень».

Голова громадської ради при управлінні «Секретаріат ради» Іванна Фединчук вважає:

«Основною метою круглого столу було бажанння дійти згоди щодо організації ефективної співпраці депутатського корпусу Львівської міської ради і громадських організацій Львова. Більшість учасників продемонстрували намір налагодження цієї співпраці, в той час як деякі виявили бажання обговорити наболілі питання сміттєсортувальних ліній, звітування міського голови».

Джерело: lvivrada.gov.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: