Експерт розповів, з якими рішеннями зволікав уряд, аби запобігти НС в енергетиці

_94628927_650715_506_1200

Введення надзвичайних заходів не є неочікуваним, адже запаси енергетичного вугілля антрацитових марок, на яких працює половина українських ТЕС, недостатні для нормального режиму електропостачання протягом більше ніж одного місяця. Слід визнати, що за увесь час реального ризику переривань у постачанні антрацитового вугілля уряду не вдалося втілити комплекс заходів, який би запобіг цьому.

Іншими словами, до поточної ситуації із тимчасовими надзвичайними заходами призвело більш ніж дворічне зволікання з переведенням ТЕС на газові марки вугілля, створенням достатніх запасів вугілля, організацією імпорту як вугілля, так і електроенергії у періоди, коли це було необхідно і економічно доцільно.

З одного боку, урядовці діяли в умовах невизначеності щодо строків та умов повернення контролю України над окупованими територіями. З іншого боку, загроза блокади існувала завжди – принаймні, з боку незаконних збройних формувань по той бік лінії зіткнення. Крім того, на відміну від газового ринку, надто повільно відбувалося реформування ринку електроенергії. Дотепер не розпочато практичного втілення заходів із синхронізації енергосистем України та ЄС, яке також дозволило б розраховувати на допомогу сусідніх держав у екстрених ситуаціях.

Через ускладнення з постачанням вугілля, в уряду не було іншого вибору. Технічно відбулося повторне задіяння норм постанови Кабінету міністрів №372 від 13 серпня 2014 року, що мало місце кілька разів з моменту її прийняття.

Втім, цього разу автори проекту рішення зазначили, що причиною є саме блокування шляхів постачання вугілля з окупованих територій.

Режим надзвичайного стану загалом передбачає «ручне» управління навантаженням генеруючих компаній та режимом роботи мережі.

Відповідальними за це, як і раніше, будуть державні підприємства «Укренерго» (оператор національних електричних мереж) та «Енергоринок» (оператор оптового ринку електроенергії). Від фактичних рішень цих структур буде залежати, чи будуть відключатися певні об'єкти від енергопостачання, і якщо так, то які саме і на який час. Крім цього, оператор українських АЕС – «Енергоатом» – зобов'язаний забезпечити підвищену базову генерацію у робочі дні, перенісши будь-які технологічні зупинки та зменшення вироблення електроенергії на святкові та вихідні дні.

Такий стан вводиться на строк в один місяць, але, як показує практика, у випадку подальших проблем з постачанням антрацитових марок вугілля, він може бути подовжений на подальші періоди.

Нагадаємо, уряд ухвалив рішення про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії: ТЕС переходять в енергоощадний режим через дефіцит антрацитового вугілля, з якого виробляється третина всієї електроенергії в Україні.

Денис Назаренко, експерт аналітичного центру DiXi Group.
Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: