У Жовкві шукають спосіб врятувати давню синагогу

Synagoga-14

За допомогою проекту Ради Європи COMUS у Жовківську синагогу хочуть вдихнути нове життя. Для її порятунку потрібно щонайменше півтора мільйона гривень.

sinagoga_1200

Зараз у Жовкві міська рада разом Державним історико-архітектурним заповідником працюють над розробкою проекту «Створення регіонального культурного центру на основі Жовківської синагоги».  Це, до речі, не перша спроба знайти кошти для відновлення споруди, яка на сьогодні перебуває в аварійному стані.

«Міська рада реалізовує проект COMUS –урбаністичні стратегії в історичних містах, керовані громадами. Це проект Ради Європи і Європейської Комісії. Нині проект вже підходить до стадії підготовки одного або кількох інвестиційних проектів у сфері охорони культурної спадщини. З 5 проектів, запропонованих містом, проробляється один – реставрація та пристосування синагоги. Наразі, не знаю яка в нього буде назва, але суть така – спочатку синагогу буде підготовлено до реставрації, потім сама реставрація, згодом – створення культурно-мистецького центру в синагозі з музейними експозиціями, а потім вже на базі культурно-мистецького центру – туристичного центру і насамкінець – впорядкування колишнього єврейського громадського кварталу», – розповів заступник директора ДІАЗ Михайло Кубай.

Читайте також: Чи стане жовківська синагога Центром єврейської культури Галичини (Фото)

Зараз іде підготовка техніко-економічного обґрунтування. Потім – розробка самого інвестиційного проекту, а згодом вже за допомогою проекту COMUS і європейських інституцій будуть шукатися джерела коштів для реалізації проекту.

«Ми схожу процедуру проходили тричі. Особисто я готував заявку в Американський посольський фонд востаннє – торік. Але він там не має успіху», – зазначив Михайло Кубай.

На сьогодні кошторисних оцінок щодо реставрації ще не робилося.

«Для реставрації самої синагоги з мого досвіду, того, що я вже робив раніше, потрібно півтора мільйона доларів. Але це йдеться лише про саму споруду. А для перетворення у туристичний центр треба відбудувати ще й стару єврейську школу. Зараз частково на її фундаментах стоїть крамниця. Власники вже давно виношують задуми відбудувати втрачені будинки з підсіннями. Якщо цей проект буде реалізований, тоді звільниться частина фундаменту школи і можна буде її відновити. Якщо проект вдасться реалізувати, то у відновленій школі буде знаходитися адміністрація, послуги для ортодоксальних єврейських туристів. Бо власне цей центр буде розрахований саме на єврейських туристів-паломників. Для них доведеться забезпечити і кошерну їжу, і кошерні санітарні умови. Можливо, там буде якийсь конференц-зал і якісь кімнати для перебування. Бо сама синагога для таких потреб не пристосована. Там є один великий вестибюль, над ним велика жіноча галерея, з південного боку – ще одна втрачена одноповерхова жіноча галерея, на куті є кімнатка колишнього кагалу і великий зал. Всі ці приміщення не варто перебудовувати для якихось адміністративних потреб», – розповів заступник директора.

Як музейна установа синагога могла б функціонувати, але для туристичного центру з надання послуг потрібні додаткові приміщення. Власне для цього і пропонується відбудова втраченої під час Другої світової війни єврейської школи.

Довідка

Жовківська синагога — пам'ятка архітектури, історії та культури. Одна з найбільших синагог у Європі.

12

Перші відомості про жовківських євреїв датуються 1593 роком. А 1600 року коронний гетьман Станіслав Жолкевський дозволив євреям збудувати свою божницю. Жовківська громада була львівським прикагалком і лише з 1620 року організувалася в самостійний кагал.

Перша синагога, зведена 1625 року, була дерев’яною і невдовзі вона згоріла. З 1601 року в місті існувала вулиця Жидівська, яка проходила попри Жидівську браму. Єврейська громада одержала 1635 року привілей від Станіслава Даниловича, а 1664, 1678 та 1687 років — привілеї від Яна III Собєського, за якими громада отримувала дозвіл на спорудження мурованої синагоги. Проте лише 1692 року було одержано дозвіл на спорудження від архієпископа львівського Яна Липського.

Нову синагогу починають будувати відразу в 1692 році, під керівництвом королівського «муратора» (архітектора) Петра Бебера. Будівництво було завершено в 1698 або в 1700 році. В кінці XVII століття синагога мала такий вишуканий вигляд, що католицьке духівництво заборонило її білити, аби не затьмарити жовківських костелів. Відтоді божниця зазнавала лише часткових ремонтів.

За німецької окупації в червні 1941 року синагогу було підірвано, внаслідок чого зруйнувалися перекриття та інтер'єр.

У 1955-1956 роках її було частково відновлено. До початку 1990-х років примішення використовувалося як склад.

1994 року групою архітекторів на чолі з І. Максим'юком було проведено обстеження та архітектурні обміри синагоги. Жовківська оборонна синагога занесена до списку Нью-Йоркського фонду світових пам'яток «100 пам'яток світу, які знаходяться в загрозливому стані», внаслідок чого в 2000 році почалася реставрація, хоча споруда, як і раніше знаходиться в незадовільному стані.

У 2012 році НБУ ввів у обіг пам'ятні монети номіналами у 5 та 10 гривень «Синагога у Жовкві» серії «Пам'ятки архітектури України».

Щодо єврейської общини, то, наприклад, 1890 році з семи тисяч жителів Жовкви євреї становили більше половини. До початку Другої Світової війни у Жовкві налічується майже 4500 євреїв, які становили 40% жителів міста.

Близько 3200 з понад 5000 євреїв Жовкви до листопада 1942 року було відправлено до табору смерті Белжець, а решту знищено навесні 1943-го. Останні 50-70 жителів гетто були розстріляні 10 червня 1943 року.

На сьогоднішній день практично єдиною вцілілою згадкою про єврейську общину є синагога. Торік влітку відбулися розкопки на місці колишнього єврейського кварталу. Знайдені артефакти найближчим часом будуть виставлені у Жовківському замку.

Оксана ДУДАР

Фото Микити ПЕЧЕНИКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: