Наше бюро Інтерполу не повинно було виконувати запит кримського суду, – адвокат про затримання Старова

133288

Учора в Мюнхені Інтерпол на вимогу українського бюро затримав колишнього командира роти батальйону «Київська Русь» Юрія Старова. Зараз триває екстрадиційний арешт. Про це ІА Дивись.info повідомив адвокат, голова ГО «Українське юридичне товариство» Олег Березюк.

Учора в Мюнхені Інтерпол на вимогу українського бюро затримав колишнього командира роти батальйону «Київська Русь» Юрія Старова. Зараз триває екстрадиційний арешт. Про це ІА Дивись.info повідомив адвокат, голова ГО «Українське юридичне товариство» Олег Березюк.  

«Це безпідставне затримання і наше бюро Інтерполу не повинно було виконувати цей запит кримського суду, тому що ми не визнаємо нормативно-правові акти, які там сьогодні приймаються і не визначаємо рішення кримських органів влади. Сьогодні у мене є більше ніж достатньо доказів, що дії представників Інтерполу були незаконними», – сказав правник.

Він зауважив, що зараз намагаємося з’ясувати, що сталося.

«Я сьогодні хотів поспілкуватися з людиною, яка безпосереднього готувала документи для внесення подання про оголошення Юрія Старова у міжнародний розшук. Як з’ясувалося, ця людина вже півроку не працює в українському бюро Інтерполу. Мені порадили зробити адвокатський запит і чекати відповіді на нього. Мене це абсолютно не влаштовує, тому я буду зараз звертатися до преси і оприлюднювати інформацію, яка в мене є. Бо якщо ми будемо оформляти всі юридичні процедури, то протягом всього часу не матимемо можливості ознайомився з матеріалами», – заявив Олег Березюк.

Зважаючи на всі обставини Юрія Старова мали б видати саме українській стороні.

«За логікою і законом, Німеччина має видати Юрія Україні, бо у розшук його оголошувало саме українське бюро Інтерполу. Але правоохоронні органи України не мають до Юрія жодної претензії. У мене є навіть відповідь Генеральної прокуратури», – розповів адвокат.

У Генпрокуратурі зазначили, що через окупацію території Криму, всі зв’язки з тамтешніми правоохоронними органами припинено, тому жодних відомостей про якісь правопорушення з боку Юрія Старова нема.

«Отже, Генеральна прокуратура говорить, що не можливо нічого робити, а українське бюро Інтерполу чомусь бере до уваги рішення сімферопольського суду, і це навіть не вирок. Йдеться про рішення слідчого судді про надання дозволу на проведення якихось слідчо-оперативних дій. Ми навіть не знаємо яких. На основі цього рішення українське бюро Інтерполу виставляє карточку і оголошує в розшук Юрія Старова. На підставі цих документів його заарештували і зараз відбувається екстрадиційний арешт. Він чекає рішення про видачу його Україні. Так не могло бути в принципі, але так сталося. Консул наш досі не доїхав до Юрія Старова, хоча мали б зустрітися і з’ясувати причини того, що відбувається. Але на сьогодні жодної допомоги Юрій не отримав», – наголосив адвокат.

Раніше Юрій Старов був директором парашутної фабрики у Феодосії, але після окупації півострова перебрався у Київ, де разом з Олександром Гуменюком з нуля створював 11-ий батальйон територіальної оборони «Київська Русь».

За словами Олега Березюка, Юрій Старов про рішення Сімферопольського суду нічого не знав, а відтак жодних дій щодо оскарження вчинити не міг. Крім того, він був весь час в Україні, створював батальйон територіальної оборони, воював, займається виробництвом армійської амуніції. Лише за останні півроку Старов кілька разів покидав межі України.

Натомість генконсул України в Мюнхені Вадим Костюк написав наступне: «19 лютого 2017 року в аеропорту м.Мюнхен було затримано громадянина Старова Юрія Дмитровича, 06.08.1972 р.н.

Зазначений громадянин в 2013 році був оголошений в розшук Слідчим відділом Управління Служби безпеки України у Львівській області за дорученням Головного управління СБ України в АР Крим через підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) (посилання https://lv.npu.gov.ua/uk/publish/article/104546).

1

Про затримання Ю.Старова повідомили представники Федеральної поліції Німеччини на «гарячу лінію» ГКУ в Мюнхені та уможливили Ю.Старову надання роз’яснення консульській посадовій особі.

Генеральне консульство України в Мюнхені та Посольство України в ФРН з'ясовують ситуацію навколо затримання у контакті із адвокатом Ю.Старова».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: