Нескінченна історія: конкурс на міські маршрути у Львові може тривати ще довго (фото)

IMG_2150

Вчора у Львівській мерії попри заборону суду відбулося розкриття конкурсних пропозицій на визначення перевізників на автобусних маршрутах. Конкурс, який розпочався із скандалів, сьогодні продовжив цю «добру традицію».

Вчора у Львівській  мерії попри заборону суду відбулося розкриття конкурсних   пропозицій на визначення перевізників на автобусних маршрутах. Конкурс, який розпочався із скандалів, сьогодні продовжив цю «добру традицію».

Почалося з того, що помічник народного депутата України, юрист,  Андрій Болюбаш заявив про незаконність конкурсного комітету. «Є ухвала суду про заборону збиратися цьому конкурсному комітету. З цією ухвалою був ознайомлений 27 січня начальник управління транспорту ЛМР Віктор Щир. В ухвалі йдеться, що даний затверджений персональний склад конкурсної комісії не має повноважень розглядати конкурсні пропозиції. Я закликаю вас не вчиняти злочинні дії, бо зараз буде подана заява до поліції про вчинення злочину», - заявив помічник нардепа.

IMG_2122

Засідання конкурсного комітету

Втім ці аргументи на конкурсний комітет не подіяли.

IMG_2135

Гелена Пайонкевич

«Предметом розгляду цієї справи була тільки законність формування конкурсного комітету. Станом на сьогодні є затверджений новий склад комітету. Вважаю, що постанова суду виконана і ніяких перешкод для роботи конкурсного комітету немає», - заявила директор юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич.

І дійсно, тишком-нишком за три дні до конкурсу наказом Віктора Щира був затверджений новий склад комітету. Публічність понад усе, що тут ще говорити.

16833544_1601221933226950_774278813_o

Новий склад конкурсного комітету став несподіванкою навіть для самих членів цієї комісії, адже вони зі здивуванням на засіданні помітили… нових людей. Член комітету, громадський активіст Святослав Товстига заявив що у комітеті з’явилися представники двох громадських громадських організацій, яких не було в переліку.

IMG_2139

Засідання конкурсного комітету. По центру - Святослав Товстига

«Звідки вони взялися?» - запитав активіст. На це директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Сергій Бабак заявив, що «організатор вирішує кого включати у склад комітету».

Відтак було вирішено почати роботу, однак відразу ж виникла дискусія, оскільки низка членів комітету заявили, за такий короткий час ознайомитися з документами нереально і конкурс треба переносити. Зрештою було вирішено відкрити конверти і взяти паузу на ознайомлення з документами. Відразу ж виявися ще один нюанс – за кілька годин до конкурсу було винесено рішення суду за позовом одного з перевізників - «ТзОВ «Фіакр-Львів», яке висловило незгоду з формуванням лотів у які об’єднані маршрути. Суд виніс рішення про заборону розглядати питання щодо лоту №1 – найбільшого об’єкту конкурсу.

IMG_2137

Члени конкурсного комітету

Відтак, на цьому дивному засіданні відбулося розкриття пропозицій від чотирьох учасників конкурсу, озвучено інформацію про наявну у них кількість транспортних засобів та маршрути, на які вони претендують. Загалом зголосилося п’ять перевізників (ЛК АТП №1, ТзОВ «Міра і К», ПАТ «ЛАТП-14630», ТзОВ «Фіакр-Львів» та ТзОВ «СВ Лайф» з Рівного), однак розкрили пропозиції чотирьох.

Як повідомила директор юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайрнкевич документи від комунального «АТП №1» були вилучені на  вимогу суду. Розглянувши пропозиції претендентів, комітет відразу виключив з конкурсу «СВ Лайф» через відсутність у документах інформації щодо низькопідлогових автобусів, та пристроїв GPS-навігації, що було обов’язковими умовами конкурсу.

Сергій Бабак, головуючий комісії

Сергій Бабак, головуючий комісії

Далі було вирішено перенести засідання комітету на наступний понеділок, 27 лютого, щоб члени комітету ознайомитися з документами а також була зібрана додаткова інформація, зокрема з’ясовано  чи не задіяні автобуси, що їх подали претенденти на обласних маршрутах, а також дані поліції щодо ДТП в яких фігурують перевізники.

Втім, є великі сумніви, що у понеділок вдасться поставити крапку у конкурсі. Перш за все йдеться про заблокований лот та вилучені документи АТП-1.  «Я так розумію, є певні розслідування. Конверти вилучала військова прокуратура. Станом на сьогодні їх немає», – розповіла у коментарі журналістам Гелена Пайонкевич. Вона не виключає, що йдеться про кримінальне провадження.

IMG_2138

Члени конкурсного комітету

Вилучені документи ставлять під питання визначення переможців в усіх лотах. «Ми чисто технічно не можемо виявити переможця. Виявилося, що один з конвертів це, АТП-1, був вилучений судом. Ми не знаємо на які лоти вони подавалися», -  пояснює Святослав Товстига. До безкінечності може затягнутися епопея з судовою забороною проводити конкурс щодо найбільшого лоту - №1. «Комісія не повинна приймати жодного рішення до завершення суду. Після завершення суду можливо буде оголошено новий конкурс. У якому вигляді, це вже визначатиме організатор», - прокоментувала ситуацію Гелена Пайонкевич.

«Чотири речі, які треба знати про конкурс на перевезенння: 1. Повідомили за 90 хв. до конкурсу. 2. Є помилки в нарахуванні балів. 3. Є нові члени комітету, які у вересні не подавали заявки, тобто з'явились вони десь зараз. 4. Новий склад конкурсного комітету сформований за один день до конкурсу», - підбив підсумок дня Святослав Товстига.

Показовою є ще одна деталь. Представники компаній-перевізників майже весь час засідання провели у коридорі. Лише наприкінці засідання їх закликали щоб повідомити про прийняті рішення. На запитання чому так сталося директор департаменту Сергій Бабак пояснив, що до нього ніхто з цього привожу не звертався.

IMG_2141

Члени конкурсного комітету

«Достатньо, що була купа журналістів. Ми відкриті», - заявив пан Бабак. До речі під час засідання були присутні представники поліції, яку відразу ж після початку викликав Андрій Болюбаш.

IMG_2151

Представники перевізників

Поліціянти перебували також у коридорі, де були перевізники та громадські активісти. Вхід до кабінету охороняли муніципали. Схоже, тепер не лише сесії міської ради будуть «відкритими».

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: