Визнання «паспортів» ОРДЛО – спосіб тиску на Україну, – експерт

1486040085-5656

Визнаючи «паспорти» «ДНР-ЛНР», Росія шантажує Україну і хоче змусити до проведення виборів на окупованих територія, оголошення загальної амністії та ухвалення особливого статусу, вважає співголова у ГІ «Права справа».

«У визнанні Росією «паспортів» окупованих територій є один важливий момент – йдеться про тимчасове визнання «документів». Таким чином Російська Федерація чітко дає зрозуміти, що до того часу, поки Україна не візьме на себе зобов’язання, мається на увазі проведення виборів і загальної амністії, відповідно, ухвалення особливого статусу Донбасу, вона залишає за собою право на тимчасове визнання паспортів. Таким чином РФ дає сигнал країнам Заходу, що Росія дотримується все-таки Мінських угод у той час, як Україна їх, фактично, саботує», – каже Дмитро Снєгирьов.

Однак експерт переконує, що в цій ситуації є і позитивні моменти.

«З визнанням цих паспортів, нехай і тимчасово, громадяни цих територій, власники «паспортів» можуть безперешкодно в’їжджати на територію Росії. Йдеться про те, що раніше для того, щоб проживати на території РФ, треба було або продовжувати термін перебування з настанням 90 днів, або просити про статус біженця. Процедури ці доволі тривалі і складні. А з прийняттям рішення про визнання «документів» все спрощується. Що це дає Україні? Це дає можливість «допомогти» російськомовному населенню, яке там залишилося, а його там 70%, виїхати на історичну батьківщину, в омріяну Російську Федерацію. Відповідно, щойно розпочнеться військовий наступ українських військ, ті люди, які асоціюють себе з РФ, скористаються можливістю і чкурнуть на територію сусідньої держави. Тому в будь-якому моменті треба шукати не тільки негатив, а й позитив», – наголосив Снєгирьов.

Водночас він переконаний, що Україні слід зайняти жорстку позицію.

«Якщо Росія визнає паспорти, тоді вона повинна взяти на себе зобов’язання щодо соціально-економічного забезпечення, а це електрика, газ, вода, пенсійне забезпечення. Туди вкладено від 45 до 70 мільярдів українських грошей. Це фактично чорна діра, яка не дає можливість нормально функціонувати і розвиватися українській економіці. Якщо порівняти з військовим бюджетом, який становить приблизно 100 мільярдів, то, виходить, половина цього бюджету пішла на окуповані терени», – каже експерт.

Водночас він переконаний, що Росія не наважиться згодом замінити «паспорти» ОРДЛО на російські і таким чином на «законних» підставах захищати «своїх громадян».

«Російських паспортів не буде. Вони йдуть за сценарієм Абхазії, Придністров’я, Осетії. Це сталий сценарій для Росії. Першим кроком буде визнання паспортів, другим – якщо Україна не піддасться на шантаж, замороження конфлікту. Але жодним чином ніхто не видаватиме там російських паспортів, бо прекрасно розуміють, що ці мільйони населення Росії у якості громадян не потрібні. Ніхто не буде на себе брати додаткове економічне навантаження у вигляді підтримки цих територій. Там теж сидять прагматики і вони у будь-який спосіб намагатимуться реалізувати свій сценарій, а це повернення цих територій у політичне лоно України на правах чи то федерації, чи конфедерації, чи особливого статусу», – зауважив пан Дмитро.

На його думку, Росія намагається виставити Україну перед Заходом як країну, яка не вміє домовлятися.

«Саме із цим була пов’язана ескалація конфлікту в Авдіївці. Коли військовий тиск не виправдав себе, відповідно, перейшли  до політико-дипломатичного, а саме: тимчасове визнання паспортів. Ключове слово, на яке не звертають увагу і маніпулюють поняттям, – це тимчасове нововведення. На чому й грає Росія. Тобто якщо Україна виконає взяті на себе зобов’язання, то Росія, відповідно, знімаємо сам момент визнання паспортів», – заявив Дмитро Снєгирьов.

Не бачить експерт і підстав хвилюватися через підприємства на окупованих територіях, які нібито Росія збирається націоналізувати.

«Ті підприємства і так є російськими. Ними напряму чи опосередковано володіють російські бізнесмени», – додав Снєгирьов.

Нагадаємо, Росія офіційно визнала дійсність паспортів незаконних формувань «ДНР» та «ЛНР», а також інших документів, що засвідчують особу.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: