Зберегти тепло і гроші. Мешканці Львівщини набрали «теплих» кредитів на 259 мільйонів гривень

755794

У 2017 році на урядову програму з енергоефективності в держбюджеті закладено 400 мільйонів гривень з можливістю збільшення до 800 мільйонів.

У 2017 році на урядову програму  з енергоефективності в держбюджеті закладено 400 мільйонів гривень з можливістю збільшення до 800 мільйонів.

Нагадаємо, йдеться про пільгові кредити на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, зокрема заміну вікон на енергоощадні, встановлення лічильників, модернізацію освітлення. Учасникам програми включаючи і тих хто отримує субсидії держава повертає 35% від суми залучених кредитних коштів.

Якщо кредит бере ОСББ або ЖБК, то їм відшкодовують 40%  витрат на утеплення багатоповерхівки. Якщо до складу ОСББ входять субсидіанти, то сума відшкодування може сягати і 70%. За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України за два роки скористалося більше 215 тисяч родин, а сума вкладених і енергозбереження коштів склала 2,7 млрд грн.

«Програма не корупційна, тому що не Держенергоефективності наперед ділить кошти в режимі кому дати а кому не дати і по яких критеріям. Населення йде в магазини, вибирає обладнання, матеріали а кошти, яких їм не  вистачає, вони добирають у банках, їх на сьогодні вже є 4. І лише після того, як відповідні документи заходять до нас і підтверджується купівля обладнання ми відшкодовуємо, незалежно від території де взяли кредит», - розповідає голова агентства Сергій Савчук.

За його словами зазвичай відшкодування відбувається в межах 2 місяців. «Зараз до нас долучився Приватбанк, мені було обіцяно, що їхні кредити будуть максимум 18%, а то й нульові, в залежності від обладнання. Ми ввели ще один важливий пункт, це стосується багатоповерхівок - якщо держава надає відшкодування на утеплення, то ми маємо пересвідчитися, що в тому будинку споживання тепла скорочується і люди платять менше. У цьому можна пересвідчитися тільки якщо встановлений лічильник. Якщо цього немає,  то державна допомога все одно буде але в першу чергу, якщо буде закладено облік. Тобто ви ставите собі лічильник і ми вам відшкодуємо 40%», - додає Сергій Савчук.

Чи має це ефект?

Дослідження в будинках, де були впроваджені заходи з енергозбереження, проведені спільно з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Міжнародною фінансовою корпорацією показали, що зовнішнє утеплення дає економію витрат на 24%,  заміна вікон на 14%, модернізація інженерних систем -  12%, встановлення індивідуальних теплових пунктів - мінімум 10%,  модернізація освітлення 71%.

У Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України прогнозують, що цього року близько 1000 ОСББ по Україні скористаються державними кредитами.

«В цьому році вже 40 ОСББ взяли кредити, це більше ніж було за такий період в минулому році. Очікуємо, що за рік буде близько тисячі. Спочатку ОСББ брали кредити на освітлення, це були невеликі кошти. У цьому році вони пересвідчилися, що є економія, наприклад по світлу це 70%, і що держава їм відшкодувала, і збільшують глибину утеплення і суми кредитів.

На першому місці Львівська, і Київська області. 259 мільйонів залишилося на Львівщині і не вилетіло в газову трубу», - каже голова держагенства. Порівняно з 2015 роком майже втричі збільшилася кількість місцевих програм відшкодування енергокредитів. Таких програм співфінансування в Україні існує вже понад 200.

Математика кредитування

Державні та місцеві енергокредити дозволяють відшкодувати до 45% витрат мешканців ОСББ. «Якщо взяти кредит на мільйон гривень, то витрати ОСББ складуть 55% в середньому. Державна допомога становить 30% ще 15 % - місцева. Кожна квартира в середньому по кредиту буде сплачувати 129 гривень, а економія витрат складає біля 413 гривень. Для індивідуального господарства якщо кредит 50 тисяч гривень, то 51% - витрати господарства, державна допомога - 40%, місцева допомога - 9%. Платіж за кредитом в місяць 553 гривні, економія – 753 гривні», - розповів голова держагенства.

У Львіському ОСББ «Берегиня» програмою скористалися вже двічі. Перший кредит, 143, тисячі гривень, взяли на встановлення лічильника, заміну вікон і модернізацію освітлення. Від держави відшкодування у сумі 62,4 тис. грн., а від міської влади – ще 42,9 тис. грн., фактичні витрати ОСББ склали лише 37,7 тис. гривень. До модернізації витрати будинку на електроенергію були 700-800 гривень в місяць, а після модернізації – до 200 гривень. Кредит  брали на 5 років але повернули за рік.

«Ми відчули ефект і це стало для нас стимулом продовжувати енергоефективні заходи. Другий кредит взяли вже на утеплення будинку на суму 1млн. 350 тис. грн. Держава відшкодувала 410 тис. грн., місто – ще 400 тисяч. Залишилося повернути 540 тисяч. Плануємо віддати за 5-6 років. Вартість опалення знизилася на третину. Зараз до нас багато звертаються за порадою, люди бояться що є  застава, але ніякої застави банки не беруть, квартири не забирають. Треба  показати всім, що це можливо для простих людей», - ділиться досвідом голова ОСББ «Берегиня» Олександра Слободян. 

Енергозбереження на Львівщині

На Львівщині, обласна програма енергозбереження працює ще з 2007  року. Нею скористалися вже понад 29 тис домогосподарств. «Майже 400 млн грн було інвестовано в житловий фонд. При зростанні житлового фонду щороку приблизно на 15%, обсяги споживання газу населенням не збільшуються», - каже перший заступник голови ЛОДА  Ростислав Замлинський. За його словами у минулому році кредити за програмою отримали понад 7,2 тис мешканців області на загальну суму понад 118 млн грн. Із обласного бюджету  було відшкодовано – 16,5 млн грн. Цьогоріч в обласному бюджеті на програму енергозбереження передбачено 18 млн грн.

Меморандум про співпрацю

На минулому тижні обласна влада підписала меморандум про співпрацю з фінустановами щодо надання енергокредитів.  Крім 18 млн.грн. що передбачені в обласному бюджеті з місцевих бюджетів вуже виділено на енергозбереження 2,5 млн.грн. Зокрема місцеві програми енергозбереження прийняті у Жовківському, Пустомитівському, Миколаївському, Мостиському районах та у містах Львів, Дрогобич, Новий Розділ.

В ЛОДА очікують на прийняття програм енергозбереження ще низкою місцевих рад, тож ця сума має збільшитися.

У Держенергоефективності кажуть, що енергозбереження це ще й інвестиції в українську економіку. «Держава, органи місцевого самоврядування, банки та населення – всі разом співфінансують енергоефективні заходи, таким чином, інвестуючи у виробництво нових твердопаливних котлів, вікон, приладів обліку, теплоізоляційних матеріалів тощо. Все це сприяє створенню нових робочих місць в Україні та стимулює розвиток вітчизняного виробництва. 1,1 млрд.грн. видатків бюджету по програмі відшкодування крім економії на суму 600 млн.грн додатково створив інвестицій в економіку на 3 млрд.» – каже Сергій Савчук.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: