Зникла 101 картина видатного художника Івана Марчука

16830815_686877774825351_6893608829237686100_n

Зникла 101 картина видатного українського маестро Івана Марчука.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Михайло Апостол.

Інформацію про зникнення надав Тарас Демкура.

«До мене звернувся найвідоміший український художник сучасності по допомогу в пошуках своїх картин. Ще влітку минулого року він передав свої кращі полотна для чергової зарубіжної виставки в Іспанії, як це було і раніше, своєму агенту. Останній обіцяв влаштувати «мистецький переворот» у свідомості європейців. На жаль, ані обіцяної вересневої, ані будь-якої іншої виставки видатний художник з того часу так і не відкрив. Тримався, як міг...

Але ж терпець урвався, і після зустрічі з Михайло Апостол Маестро прийняв рішення заявити про скоєний злочин до органів Національної поліції України. Сьогодні – перший результат: обізвався агент, буцімто пообіцявши повернути «золотий фонд», – повідомив Демкура.

Натомість Михайло Апостол розповів, що ситуація набула великого резонансу.

«Надам інформацію коротко,щоб не нашкодити слідству. 1). Національною поліцією відкрито кримінальне провадження. 2) Міністр МВС України Арсен Аваков володіє інформацією і тримає на контролі. Тепер декілька слів по суті справи... Хоча з художником цей діяч від мистецтва знайомий понад десять років, тісно увійшов контакт з ним лише останній рік. Збіг обставин? 2016 – ювілейний: Майстру виповнилося 80 років. І звісно, його друзі намагалися максимально використати дату для популяризації його творчості як в Україні , так і за кордоном. Вступний акорд – тріумф у Мистецькому Арсеналі: за неповних три тижні – понад 30 тис. відвідувачів. Підготовлено і випущено Укрпоштою марку і конверт із зображенням картин Івана Марчука, виставки у Львові, Тернополі, Одесі, Європейському Парламенті (Бельгія), Йорданії, презентація в Укрінформі книги Я. Павуляка «Сон є сон», проілюстрованої роботами Майстра, видано кілька каталогів. Дивним чином, шулер з’являвся до художника в останній момент, коли захід був підготовлений, сажав у машину і урочисто віз на презентаційні заходи, переконуючи при цьому, що це він все організував (навіть у Мистецькому Арсеналі, де його ім’я стало притчею во язицях за попередні «подвиги»), але цього мало – треба Марчуком «замазати» світ і зробити виставку у Прадо. Паралельно працював із заможними відомими людьми в Україні, переконуючи, що він близький друг художника і ювілейні проекти потребують коштів. І ті … кошти давали. От тільки заходи організовували щирі шанувальники на власному ентузіазмі і розумінні значимості творчості Івана Марчука для України.

Нав’язливі обіди у колі «друзів», до яких, зазвичай, художник байдужий, стали регулярними. І чомусь після них… помітно погіршувалося здоров’я. Була й госпіталізація й «дивне» оперативне втручання. Це окрема тема, й слідству варто на це звернути увагу.

Зрештою, переконав, що йому підвладне все, і вивіз з майстерні 101 полотно. Дату виставки у музеї Прадо (Мадрид) «призначив» спочатку на 3 вересня 2016, потім «переніс» на жовтень, згодом на листопад. А з середини грудня перестав відповідати на телефонні дзвінки художника... Озвався на початку січня, коли відчув, що Майстру радять звернутися до правоохоронців. Риторика не змінилася, але з’явилися нотки погроз: «Я витратив гроші на проекти, повернеш», а на питання митця: «Де картини?» – заявив: «Там, де й повинні бути, в Іспанії. Тобі виставка потрібна чи картини? Я їх вивіз через Польщу і під загрозою смерті не скажу адресу». Стало зрозуміло, що шулер тягне час… Художнику пішов 81 рік…» – написав Михайло Апостол.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: