NASA виявило три потенційно придатні для життя планети: що це означає?

eso_trappist1_sun_thin-600x200

Астрономи NASA оголосили про важливе відкриття: на відстані всього 40 світлових років від Землі вони виявили сім планет, за розмірами і складом атмосфери порівнянні з нашою.

Три з них за масою і кліматичних умов найбільш близькі до Землі, ймовірно володіють водою і густою атмосферою, на них можливий розвиток життя. Нову систему назвали TRAPPIST-1, в честь недавно відкритої зірки, що знаходиться в її центрі. До відкриття системи вченим було відомо тільки про чотири землеподібні планети.

Коли стало відомо про існування нової системи?

Астрономи з університету MIT заявили про відкриття незвичайної зоряної системи в травні 2016 року. Вона знаходиться в сузір'ї Водолія, відстань до Землі - 40 світлових років, повідомляє The Telegraph.

Тоді було відомо, що три планети, що обертаються навколо TRAPPIST-1, знаходяться всередині «зони життя», тобто їх маса порівнянна із земною, а на їх поверхні вода може існувати в рідкому вигляді.

Пізніше припущення підтвердилися, і вчені з'ясували, що ці планети - кам'янистого типу (як і Земля), знайшли свідчення про наявність на них води і щільної атмосфери.

22 лютого NASA офіційно оголосило про те, що планет в новій системі не три, а сім. За словами Мішеля Жільона, одного з астрономів NASA, планети розташовані так близько один до одного, що, перебуваючи на одній з них, можна бачити інші (приблизно так само, як ми можемо бачити Місяць з поверхні Землі).

Чи є там життя?

Середня температура на виявлених планетах нижче, ніж на Землі, так як сама TRAPPIST-1 набагато холодніше Сонця. За словами вчених, на п'яти з семи планет температура поверхні коливається між 0 і -20/30 градусами за Цельсієм. А дві перші планети більше схожі на Венеру, там середня температура перевищує 70-100 градусів.

У вчених великі надії щодо нової системи. Так як планети розташовані відносно недалеко від Землі, їх можна починати досліджувати вже зараз. Томас Зурбухен, начальник відділу розробок NASA, заявив на прес-конференції, що шансів на те, що зовсім скоро дослідникам вдасться виявити нове життя, дуже високі.

Тепер ми ще більше впевнені в тому, що виявлення нової Землі - це всього лише питання часу.

Імовірність розвитку життя найбільш висока на трьох центральних планетах. Еморі Тріо з Астрономічного інституту в Кембриджі заявив, що відповідь на питання «чи є життя в системі TRAPPIST-1» вчені отримають вже зовсім скоро. За його припущеннями, більш детальна інформація про кліматичні особливості планет стане відома вже в наступні 10 років.

На що схожі нові планети? Як вони виглядають?

У нової системи вже навіть з'явився свій сайт, на якому можна не тільки дізнатися про неї детальніше, але і прочитати останні новини, подивитися відеоматеріали.

Також на сайті є відділ, присвячений розповідям про TRAPPIST-1. Автори з усього світу можуть опублікувати свої короткі оповідання, вірші та комікси на сайті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: