45 країн побачать художній фільм про трагедію Голодомору (відео)

maxresdefault

Фільм «Гіркі жнива» покажуть у 45 країнах світу. Стрічка, яку зняли за підтримки канадського мецената українського походження Ігора Ігнатовича – це перша спроба говорити про Голодомор на світовому рівні засобом кіно.

Сам підприємець зізнається, що не чекає окупності від цього фільму, адже основна його мета – донести знання про трагедію українського народу до Заходу.

Довідка: 

Ігор Ігнатович – відомий канадський підприємець, меценат, громадський діяч українського походження. Львів він відвідав з нагоди прем'єрного показу продюсованого ним фільму «Гіркі жнива».

Окрім успішної професійної діяльності Ігор Ігнатович активно долучається до українського руху за кордоном, є заступником голови Дорадчої ради Конгресу Українців Канади, бере участь у житті української громади у Торонто, виступав як меценат багатьох проектів.

https://www.youtube.com/watch?v=CzyLKVrvZXY

Меценат переконує, що фільм хоч і знятих західною технікою, основна його ідея – поширити знання про трагедію українського народу.

«Гіркі жнива» – це художній фільм. Знаючи, що в західному світі майже немає знань про Голодомор, до мене прийшла ідея створити фільм. Щоб розуміти країну, треба розуміти її історію. Це відкрита рана нашої історії, що ще не загоїлася. Я хочу аби Захід почав про це розуміти і було розуміння, хто ми є», – розповів сьогодні на зустрічі з журналістами Ігор Ігнатович.

Сергій Касянчук, директор Представництва Світового Конгресу Українства, який також брав участь у дискусії, відзначив, що фільм не просто відображає уривок, а показує історичну тяглість.

«Історична правда – це дуже принциповий і важливий момент у цьому фільмі. Ми повинні використати цю нагоду, аби у різних країнах та громадах, де є українці, включилися у роботу, йшли самі, заохочували свої сім'ї, друзів. Бо не завжди у світі є розуміння нашої держави. На сьогодні є проблема, що якщо історичні трагедії не вирішуються вчасно, є ймовірність їхнього повторення. До світу доноситься зовсім інша інформація щодо того, що зараз діється в Україні. Фільм – це додаткова нагода для нас донести правду», – відзначив Сергій Касянчук.

«Пан Ігнатович ламає стереотипи про українську діаспору, які у нас сформувалися протягом останніх років. Успішний чоловік, прекрасний бізнесмен, який залишається українцем. Фільм з культурної площини екстраполює у політичну площину. Скільки держав світу сьогодні визнали Голодомор геноцидом? На моє глибоке переконання, у світі, де постійно ведуться інформаційні війни, те, що нам дуже заважає, це незнання. Я переконана, що чим більше країн пізнають цю правду, тим більше країн визнає Голодомор геноцидом. Приклад Ігнатовича – соціально відповідальний бізнес», – зауважила Ключковська Ірина, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка».

Не залишив поза увагою фільм і голова Інституту Національної пам'яті Володимир В'ятрович, який мав нагоду переглянути стрічку. На своїй сторінці у Фейсбуку Володимир В'ятрович написав, що ті, хто шукатимуть психологічної глибини чи ретельного викладу історичного матеріалу будуть розчаровані. Але кіно дає яскраву динамічну картинку, здатну зацікавити з темою Голодомору необізнаного глядача.

«В роки мого дитинства з'явилася книга «Життя Ісуса» - комікси на основі Євангелія. Багатьох вона шокувала, когось обурила - тут не було духовних висот класичного Нового Завіту. Але для тих, хто не читав Луки, Марка, Матвія чи Йоана вона стала початком ознайомлення із святою історією. Так само «Гіркі жнива». Для світу, який нічого не знає події 1930-тих в Україні - це початок знайомства з нашим минулим, можливість бодай трохи пояснити значення страшного і незрозумілого слова Holodomor», – резюмував Володимир В'ятрович.

Відтак, стрічка «Гіркі жнива» вже в прокаті. Відтак, українці мають можливість переглянути фільм та зробити висновок самостійно.

Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: