Тернопільська міськрада закликає Порошенка повернути звання «Герой України» Бандері та Шухевичу

Тернопільська міська рада закликала президента України Петра Порошенка повернути звання «Герой України» Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Відповідне рішення прийняли сьогодні депутати міської ради, передає УНІАН.

У ньому нагадали, що 14 жовтня 2007 року звання «Герой України» було присвоєну командувачу УПА Роману Шухевичу, а в січні 2010 року – лідеру ОУН Степану Бандері.
«У квітні 2010-го Донецький апеляційний адмінсуд визнав рішення про присвоєння звання головнокомандувача УПА незаконним, мотивуючи це тим, що Героєм України може стати лише громадянин країни, а Шухевич де-юре таким не був. За цією ж схемою у вересні 2010 року позбувся героя лідер ОУН Степан Бандера», – зазначається у зверненні.

При цьому депутати наголошують, що визнавши начебто неправомірними наведені укази і скасувавши їх, суди тим самим порушили іншу норму закону України «Про державні нагороди України», оскільки ст. 16 цього закону передбачає, що позбавити державних нагород може лише президент України і лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду.

«Передбачені статтею 16 обставин щодо Героїв України Степана Бандери та Романа Шухевича на час розгляду цих справ судами були відсутні», – зазначається у зверненні.

Відтак депутатський корпус закликав Порошенка повернути звання «Герой України» Бандері та Шухевичу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: