Патова ситуація з конкурсом на міські перевезення: активісти розповіли про останні події в транспорті Львова

16998856_1397496766968396_910660620684923555_n

Сьогодні, 27 лютого, мало відбутись друге засідання конкурсу із визначення перевізника на 46-ти маршрутах. Хочемо нагадати, що цей конкурс суперечить закону в частині режиму роботу і лотів. Львівська міська рада знову оголосила конкурс на режим роботи «маршрутне таксі», хоча за законом автобуси повинні їздити у «звичайному» режимі.

Давайте розберемось, які переваги і недоліки цих режимів.

Звичайний режим роботи - це похвилинний графік руху автобуса на кожній зупинці, через яку він проїжджає. Завдяки цьому можна спрогнозувати із похибкою в декілька хвилин, коли можна дістатись до пункту призначення. Автобус здійснює обов'язкову зупинку, але лише на фіксованих зупинках громадського транспорту.

Маршрутне таксі - це графік відправлення автобуса тільки на кінцевій зупинці, він може їхати дуже швидко, або ж повільно. Також завдяки цьому режиму автобус може законно стояти по 10-20 хв. на проміжній зупинці і «підбирати» людей. Тому через це мешканцям важко спланувати час приїзду до пункту призначення. А ще автобусу дозволено зупинятись у будь-якому місці, де це не заборонено правилами дорожнього руху. Детальніше можна ознайомитись тут.

Наша громадська організація зверталась в Міністерство інфраструктури України із проханням роз’яснити: чи можна запроваджувати режим «маршрутне таксі», якщо в місті не запроваджено режим роботи «звичайний». Нам надіслали відповідь, що виконавча влада може запроваджувати «маршрутне таксі» тільки за наявності «звичайного» режиму руху. Ця відповідь підтвердила, що міська рада оголосила конкурс, який суперечить законодавству. Детальніше можна ознайомитись тут.

ГО «За якісний транспорт» подала заяву до суду щодо недотримання законодавства в частині режимів і класу.

А ще цікава річ щодо складу конкурсного комітету. У вересні 2016 року був оголошено прийом заявок в конкурсний комітет. Наша ГО у січні 2017 року звернулась із запитом, щоб нам надали всі заявки претендентів, які у вересні подали в конкурсний комітет. Нам надали відповідь із всіма скан-копіями претендентів в конкурсний комітет. (Ознайомитись можна за цим посиланням.

Найцікавіше в тому, що у п’ятницю, 17 лютого, за три дні до першого засідання, яке було в понеділок, 20 лютого, змінили двох членів конкурсного комітету, які подали свої заявки у вересні на нових членів, які не подавались у вересні у конкурсний комітет. Ми здивовані, чому не було оголошення на сайті ЛМР про додатковий прийом заявок в конкурсний комітет, як це було у вересні. Також цікаво, за яким принципом був відбір саме цих двох ГО і згідно з якою процедурою вони подали свої заявки. Наша громадська організація звернеться із листом до ЛМР, щоб нам пояснили процедуру входження цих двох ГО в склад конкурсного комітету.

Щодо самого конкурсу, який був 20 лютого, є багато запитань. Членів конкурсного комітету ввели в оману, бо спочатку говорили, що є заборона суду по першому лоту, але зі слів начальника юридичного управління ми можемо відкривати всі конверти. Вже під час відкриття другого чи третього із шести конвертів ми дізнаємось, що конверт АТП-1 був вилучений військовою прокуратурою, а без цього конверту ми не можемо визначити переможця.

Чому ми не можемо визначити переможця? Дуже просто! Конкурс проводився на чотири лоти і ми не знаємо на який лот подалось АТП-1. Їхній конверт вилучила прокуратура по кримінальній справі. Це в свою чергу заморожує прийняття рішення по кожному лоту. Керівник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига на конкурсному комітеті наголошував, що ми не можемо відкривати конверти, бо є заборона суду. А ще він наголошував, що ми не можемо відкривати конверти, бо ніхто із конкурсного комітету не був ознайомлений із документами і попросив час на ознайомлення. Члени конкурсного комітету підтримали пропозиції і розгляд питання було перенесено на сьогодні, 27 лютого. Окрім цього головуючий поставив на голосування конкурсного комітету розкриття конвертів, хоч на той час була заборона суду.

Представник нашої ГО голосував проти розкриття конвертів, він вважав, що не потрібно спішити із розкриттям конвертів, бо на той час жоден член конкурсного комітету не був ознайомлений із документами.

Сьогодні, 27 лютого, до члена конкурсного комітету, який представляє нашу ГО, зателефонував слідчий Галицького райвідділку поліції і запросив на подання пояснення у кримінальній справі щодо незаконного засідання конкурсного комітету, який був 20 лютого. Якщо ми правильно зрозуміли, то кримінальна справа відкрита в частині того, що була заборона суду і конкурсний комітет на мав збиратись у понеділок.

Щодо цієї кримінальної справи повідомимо Вас детальніше в п’ятницю після подачі пояснення представником нашої ГО в конкурсному комітеті.

Отож, якщо підбивати підсумки по цьому конкурсу, то ситуація наступна:
1. Позовна заява нашої ГО щодо режимів роботи.
2. Суд по заяві ГО «Розвиток Громади» щодо конкурсного комітету. (Детальніше тут)
3. Суд від ТОВ ФІАКР щодо формування лотів. (Детальніше тут)
4. Суд ПП «Матеріал-Сервіс». (Детальніше тут )
5. Військова прокуратура Львова, відкрила кримінальну справу щодо ЛК АТП-(Детальніше тут)
6. Галицький райвідділок поліції, відкрита кримінальна справа щодо засідання конкурсного комітету 20 лютого 2017 року.

Також інформуємо, що ГО «За якісний транспорт» 13 лютого 2017 року звернулась в Управління транспорту із зверненням ініціювати громадську раду при управлінні транспорту ЛМР. На жаль, управління порушує ухвалу ЛМР, в якій пише, що на наступний день після отримання має бути оголошення про прийом заявок в громадську раду. Детальніше тут.

Джерело: ГО «За якісний транспорт»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: