Україна має виплатити 10 тисяч євро чоловікові, якого під час суду утримували у клітці, – ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав утримання українця в металевій клітці в суді неналежним.

Про це йдеться в рішенні суду, текст якого має у своєму розпорядженні Центр інформації про права людини.

Київська прокуратура звинуватила Сергія Куліка в подвійному вбивстві у 2003 році. У своїй скарзі до ЄСПЛ чоловік указав на порушення низки його прав. Зокрема він наполягав, що уряд не навів достатньої причини для того, щоб помістити його в металеву клітку під час суду. Чоловік постійно був закутий у наручники та охоронявся трьома озброєними людьми.

За його словами, це принизило його у власних очах. Таке поводження змусило Куліка відчувати, що його позиція була не нарівні з позицією інших учасників слухань.

Сам уряд стверджував, що поміщення заявника за металеву решітку мало  забезпечити громадську безпеку.

Правозахисниця Олена Ащенко повідомила про позицію урядового уповноваженого. Він дуже коротко сказав суду, що заявник звинувачувався у злочині, який передбачає довічне ув'язнення, тому він небезпечний. Таким чином потрібно було уникнути ризику.

У своєму рішенні у справі «Кулік проти України» ЄСПЛ наголошує, що утримання людини в металевій клітці під час судового процесу ображає людську гідність. Це порушує статтю 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (Svinarenko and Slyadnev v. Russia ([GC], № 32541/08 і 43441/08, § 138, ECHR 2014 року).

«Таке поводження має об'єктивно принижуючий характер і несумісне зі стандартами цивілізованої поведінки, що є відмінною рисою демократичного суспільства», – зазначили судді.

Суд зазначає, що утримання підсудних, навіть тих, які не були засуджені, у металевих клітках під час судових слухань – стандартна процедура в Україні. ЄСПЛ підкреслює, що уряд не надав жодних доказів наявності актуального і конкретного ризику безпеки в залі суду.

«Суд одноголосно постановляє, що мало місце порушення статті 3 Конвенції щодо умов тримання заявника під вартою в дні суду, включаючи поміщення його в металеву клітку в залі суду, і щодо умов його перевезення на судові слухання і назад», – ідеться в рішенні ЄСПЛ.

Справу Сергія Куліка суд слухав 13 років. ЄСПЛ визнав порушення ст. 5 («Право на свободу та власну недоторканність») і ст. 6 («Право на справедливий суд»).

Судді зобов'язали Україну протягом трьох місяців виплатити Сергію Куліку 10 тисяч євро.

У відповіді Державної судової адміністрації (ДСА) Центру інформації про права людини йдеться, що в Україні триває практика встановлення металевих кліток у судах.

Станом на 31 січня 2017 року в залах судових засідань було встановлено 783 металеві загородження і 524 загородження зі скла.

Заступник голови ДСА Ольга Булка повідомляє, що у 2016 році в судах замінили 261 металеву клітку на скляні кабінки.

Раніше заступник глави Державної судової адміністрації України (ДСАУ) Павло Кондик заявив, що для заміни всіх металевих кліток у судах потрібно більше 130 мільйонів гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: