У Львові розповіли про концепцію реформування служби крові

donory-krovi-perechen-lgot-v-2016-godu

1 березня у Львові активісти, представники медичних установ і влади розповіли, що принесе реформа служби крові українцям.

1 березня у Львові активісти, представники медичних установ і влади розповіли, що принесе реформа служби крові українцям, передає кореспондент ІА Дивись.info

Про те, як створюється національна система крові, як реформувати службу крові та що це дасть у підсумку, 1 березня у Львові говорили громадські активісти разом з представниками влади та медичних установ.

За словами заступника головного лікаря Львівського обласного центру служби крові Ігоря Горбаля, державна концепція реформування крові передбачає переоснащення служби крові, тестування донорської крові та її зберігання.

«Звичайно, якщо ми впровадимо цю концепцію у життя, це значно покращить якість заготовленої крові, якість компонентів і препаратів, які ми заготовляємо, і допоможе хворим», — переконаний Ігор Горбаль.

Також заступник головного лікаря зазначив, що за останні роки зросла кількість людей, які готові здавати кров на волонтерських засадах. Він відмітив, що за 2016 рік таких людей було більше тисячі.

«У першу чергу ми маємо переоснастити нашу службу крові, бо ті технології, які ми маємо на сьогоднішні, не дають у повній мірі реалізувати сучасні концепції, як того вимагають європейські стандарти», — додав Ігор Горбаль.

Крім того, учасники обговорення дійшли висновку, що основними проблемами донорства та обігу крові є:

  1. Відсутність в Україні служби крові як служби.
  2. Розпорошені і несистемні бюджети.
  3. Відсутня найголовніша функція — управління запасами, що виливається у відомий дефіцит і наявний профіцит. Утилізація крові коштує майже стільки ж, як і заготівлі – приблизно 1000 грн/л. А заготовляє кожна станція збору крові, як правило, вдвічі більше, ніж потрібно. Тобто має місце нераціональне використання коштів.
  4. Відсутня логістика — доставка, обмін, купівля.
  5. Брак та застарілість обладнання, нераціональне використання ресурсів. 80% відділень крові можна замінити кровомобілями тощо.

Зазначимо також, що здати кров у Львові можна на вул. Пекарській, 65.

Як відмічає донор Юлія Савостейко, здавати кров сьогодні абсолютно безпечно. Головне — розуміти, що це може врятувати життя людині.

«Це найкраща мотивація для мене», — каже Юлія Савостейко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: