Більшість львів’ян задоволені послугами сімейного лікаря

doct

67% мешканців Львівської області задоволені послугами, які вони отримують від дільничного терапевта або сімейного лікаря.

67% мешканців Львівської області задоволені послугами, які вони отримують від дільничного терапевта або сімейного лікаря, передає кореспондент ІА Дивись.info

2 березня у Львові презентували результати дослідження «Індекс Здоров’я. Україна — 2016». Згідно з результатами опитування, яке проводили спеціалісти Київського міжнародного інституту соціології, 70% українців задоволені послугами, які отримують від дільничного терапевта і родинного лікаря. Показник по Львівській області становить 67%.

В опитуванні взяли участь 400 респондентів з кожної області України. За словами директорки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Вікторії Тимошевської, це дані всіх опитаних, незалежно від того, чи мали вони досвід за останні п’ять років у спілкуванні з такими лікарями, чи ні.

Читайте також: Через неякісну перевірку крові ми потенційно збільшуємо кількість хворих, — президентка АМДУ

«Коли ми аналізували окремо тих, хто мав власний досвід звернень до сімейного лікаря або дільничного терапевта, рівень задоволеності виявлявся навіть вищим. Чому так? Говорити ми не можемо. Чи люди, які не були у лікаря, гірше оцінюють їх роботу під впливом тих стереотипів, які присутні в інформаційному просторі, чи, може, вони мали свій негативний більш ранній досвід, після якого, можливо, взагалі відмовилися від послуг системи охорони здоров’я», — зазначає фахівець.

Крім того, Вікторія Тимошевська додала, що мова йде виключно про суб’єктивну оцінку громадянином надання цих послуг.

«Вона може залежати від персональних очікувань людини по відношенню до того, що вони отримали. До певної міри це може бути пов’язано з тим, що у них не дуже великі очікування. У нас є відчуття, що не настільки ідеально працює система», — каже директорка Програми.

Варто зазначити, що поруч із високою оцінкою сімейного і дільничного лікарів, найнижчі оцінку отримала допомога у стаціонарі — 53%. Утім, згідно з даними опитування, у середньому по Україні більше половини респондентів дають позитивну оцінку послугам, які вони отримують у стаціонарному лікуванні.

Читайте також: Голки з ВІЛ та гепатитом на смітниках: чому в Україні медичні відходи загрожують життю людей

Найбільш задоволені стаціонарним лікуванням є опитані Тернопільської (76%) та Миколаївської (76%) областей. Найменшою мірою задоволені жителі Кіровоградської області (29%).

Крім того, консолідований Індекс здоров’я жителів Львівщини становить 57 пунктів зі 100, що є дещо вищим показником, ніж у цілому по Україні (55). Основними  критеріями, на яких базується Індекс, є: задоволеність амбулаторною та стаціонарною медичною допомогою, звернення до лікаря у випадку хвороби та попередження захворювань, стан здоров’я, витрати на ліки, знання про здоров’я та здорова поведінка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: