Причина трагедії на шахті у відсутності коштів, – профспілковий лідер

10FF55AB-3D04-41D4-A35A-1E2B6ABD15DC_cx0_cy0_cw93_w1023_s_r1_s

Шахти державно сектору потерпають від тотального браку коштів. Грошей бракує для закупівлі сучасного безпечного обладнання для гірників. Саме у цьому одна з головних причин трагедії, що сьогодні сталася на шахті «Степовій» на Сокальщині.

Про це ІА Дивись.info розповів голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Не тільки це може бути головною причиною трагедії.

«Головна причина, що вугільні підприємства державного сектору пограбовані і доведені до стану банкрутства. Минулого тижня одна з приватних компаній обанкрутила ДП «Волиньвугілля». Це відбулося за участю державної компанії, підпорядкованої міністерству. І вони минулого тижня мали зробити те саме із ДП «Львіввугілля». Але оскільки було відомо, що надходитимуть кошти на виплату зарплати шахтарям, тому обмежилися лише закриттям рахунків на ДП «Львівугілля», якому підпорядковується сім шахт, у тому числі і «Степова». І 30 мільйонів, які надійшли на зарплату, виконавча служба перекачала кредиторам. Водночас ще 55 мільйонів, які мали надійти на зарплату, вдалося зупинити. Я був у міністерстві, щоб їх також не вкрали. А ще 10 мільйонів мали виділити на оснащення лави на шахти ДП «Львіввугілля» за рахунок державного кредиту, але ці гроші теж зупинили, щоб і їх не вкрали», – сказав Михайло Волинець.

За його словами, приватна компанія з’явилася за міністра Володимира Демчишина і вона накрутила кредиторську заборгованість об’єднання перед ними. А потім почали процедуру банкрутства.

Водночас профспілковий лідер не виключає, що серед причин трагедії і збільшення видобутку вугілля.  Оскільки вугілля перестало надходити зі сходу України.

Раніше на Бурштинську ТЕС, яка належить ПАТ «ДТЕК «Західенерго», надходило переважно вугілля із Донбасу, шахт, що належать Ринату Ахметову. Це не раз викликало протести серед львівських гірників, доходило до перекривання залізниці. Тільки під тиском шахтарів ДТЕК йшов на деякі поступки. Однак із початком блокади окупованих територій Донбасу, ситуація змінилася. У ДТЕК не залишилося вибору, адже вироблена тою ж Бурштинською ТЕС електроенергія йде на експорт.

До речі, голова ЛОДА Олег Синютка заявив, що на «Степовiй» готувалися до збiльшення видобутку вугiлля.

«У зв'язку з тим, що ми перестали отримувати вугілля зі сходу України, ми готувалися до того, щоб збільшити обсяги видобутку на «Львіввугілля». Чи пов'язаний вибух на шахті з проведенням робіт зі збільшення обсягів, дасть висновок тільки комісія», – заявив Олег Синютка в ефірі 112.

Нагадаємо, сьогодні близько 13 години на шахті «Степова» стався вибух на глибині 550 метрів. За офіційними даними, загинули 8 гірників, 6 поранені. Усіх, хто був під землею, підняли на поверхню.

Фото: Радіо Свобода

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: