Грабежі, розбійні напади та гранати вдома: резонансні справи за участі правоохоронців Львівщини

71_main
Фото ілюстративне

ІА Дивись.info вирішила пригадати найбільш кричущі правопорушення представників Національної поліції Львівщини.

2 березня прокуратура Львівської області прозвітувала про результати розслідування резонансних кримінальних проваджень стосовно працівників правоохоронних органів. Відтак, ІА Дивись.info вирішила оновити у пам’яті справи, які викликали широке публічне обговорення у 2016 та на початку 2017 років.

Службові документи, тисячі доларів та ручний гранатомет удома

25 лютого 2017 року прокуратура Львівщини спільно з представниками внутрішньої безпеки Нацполіції, за результатами проведення негласних розшукових дій, затримали трьох працівників Залізничного відділку Головного управління Національної поліції. Останні вимагали від потерпілого та отримали 8 тисяч гривень за не притягнення його до адміністративної відповідальності.

Утім, як з’ясувалося пізніше, це ще не найбільший злочин. Так, у помешканнях деяких поліцейських вилучили предмети та речі, які належать потенційним потерпілим. Також прокуратура разом з Нацполіцією вилучили у їх домівках готівки на 5 тис. доларів США, 38 мобільних телефонів та знайшли документацію щодо притягнення окремих осіб до адміністративної відповідальності, яка є службовою і не могла знаходитися за місцем їх проживання. Більше того, у їх помешканнях знайшли також ручну гранату РГД-5 та ручний гранатомет РПГ-22.

Читайте також: В’ятровичу принесли… похоронний вінок

Крім того, раніше департамент внутрішньої безпеки Нацполіції повідомляв, що протягом лише одного дня троє поліцейських побили у кабінеті чергової частини чоловіка, який перебував напідпитку. Ще один патруль цього ж відділку застосував насильство до іншого пасажира і отримав від нього 900 грн.

Вилучені речі поліцейських. Фото: ГУ Нацполіції у Ллвівській області

Вилучені речі поліцейських. Фото: ГУ Нацполіції у Ллвівській області

За словами заступника прокурора Львівської області Олександра Русецького, сьогодні вказаним особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, яке передбачене статтею 368 ч. 3 Кримінального кодексу України — вимагання та одержання неправомірної вигоди групою осіб.

27 лютого цього року слідчий суддя усім трьом обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Правопорушників відсторонили від посад.

Затриманий поліцейський. Фото: ГУ Нацполіції у Ллвівській області

Затриманий поліцейський. Фото: ГУ Нацполіції у Ллвівській області

«Сьогодні триває активна фаза досудового розслідування. Досудове слідство не обмежиться підозрою трьох осіб, коло буде розширятися. Ми перевіряємо інших працівників цього відділку поліції», — зазначив Олександр Русецький.

Насильство та грабіж зі зброєю

У липні 2016 року у Львові поблизу одного із закладів громадського харчування, група з п’яти працівників кримінальної поліції Головного управління Нацполіції у Львівській області за попередньою змовою, погрожуючи вогнепальною зброєю потерпілому, заволоділи його грошовими коштами у сумі 10 тисяч доларів США. Ті ж самі особи, за інформацією прокуратури, у листопаді минулого року на території автозаправки WOG поблизу с. Гамаліївка Пустомитівського району також застосували насильство та спеціальні кайданки до потерпілого, після чого відібрали у нього 4100 доларів та бурштин масою 800 г.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Сьогодні відомо, що усім особам оголосили про підозру. Утім зараз один із них оголошений у розшук, бо втік. Ще трьом суд обрав запобіжний захід тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 128 тисяч гривень. Вони цю суму внесли. Варто додати, що прокуратура намагалася оскаржити це рішення, але Апеляційний суд не задовольнив скаргу.

Ще одна особа, яка є фактично організатором цих злочинів, сьогодні знаходиться у СІЗО без права внесення застави.

Читайте також: Каша з хробаками: як фірма з орбіти Юри Єнакіївського годує армію

«У зв’язку з тим, що докази свідчать про організовану групу, слідчі прокуратури двом учасникам цієї справи вже повідомили про підозру у складі організованої групи. Іншим повідомлять завтра. Це провадження на фінішній прямій, невдовзі скеруємо його до суду», — зазначив заступник прокурора.

Втеча з СІЗО... за сприяння поліцейських

Минулого року 16 жовтня із Самбірського ізолятору тимчасового тримання втекли троє заарештованих. Правопорушники розібрали цегляну стіну ізолятору і через отвір вийшли на волю.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Двоє з цих осіб тримали під вартою у зв’язку з крадіжкою, поєднаною з проникненням у житло. Ще один обвинувачувався у розбої, спрямованому на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень; незаконне зберігання зброї; незаконне позбавлення волі людини.

Під час досудового розслідування, прокуратура встановила, що двоє поліцейських Самбірського відділу поліції ГУ НП у Львівській області за попередньою змовою, будучи на посту охорони приміщення ізолятора тимчасового тримання, внесли до офіційних документів (постових відомостей)  завідомо неправдиві дані про отримання під охорону п’яти осіб, що утримувались в ізоляторі.

При цьому, їх кількості вони не перевіряли. Крім того, вказані поліцейські внесли завідомо неправдиві дані до акту щоденного технічного огляду камер та службових приміщень ізолятору щодо виведення з камер утримуваних осіб, перевірки технічного стану камер, кількості наявних утримуваних осіб. Ці дані вони засвідчували своїми підписами. Насправді ж, стіна камери була пошкоджена, оскільки через отвір у ній двоє арештованих осіб втекли.

Читайте також: Афера року: Садовий і комунальне АТП-1 «розвели» львів’ян на 67 мільйонів

Також правоохоронці вносили записи від імені інших працівників поліції про фіксацію того факту, що осіб, яких вже не було, перевіряли тощо.

24 лютого 2017 року прокуратура Львівської області скерувала провадження по цій справі до Самбірського районного суду.

«Арештовані особи були поміщені до СІЗО. Чотирьох працівників Самбірського СІЗО звільнили зі служби у поліції, у тому числі і начальника ІТТ, а також трьох осіб звільнили з посад, у т.ч. начальника Самбірського відділку поліції, ще п’ятьох попередили про неповну службову відповідність, одному оголосили догану», — відзвітував Олександр Русецький.

Крім того, за вказівкою прокуратури, експлуатацію цього ІТТ призупинено до усунення правопорушень. Зокрема, відомо, що в установі не дотримуються конституційні права громадян щодо матеріально-побутового, медичного забезпечення. Так, немає кімнати для короткострокових побачень з родичами або іншими особами, відсутні належно укомплектовані універсальні медичні аптечки з розрахунку на кожну камеру тощо. Також у жодній із камер не працюють засоби відеоспостереження. Крім цього, не створено спеціальних зон із використанням службових собак для їх вільного пересування у нічний час та охорони території ІТТ.

Додамо також, що двох втікачів правоохоронці вже затримали усіх трьох втікачів.

Хабарники, які ніколи не зникають

Фото ілюстративне. УНІАН

Фото ілюстративне. УНІАН

Минулого року на хабарі спіймали начальника Франківського відділу поліції ГУ Нацполіції у Львівській області. Правоохоронець отримав 3 тисячі доларів за не притягнення до кримінальної відповідальності. Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 96 тисяч гривень. Обвинувачений її вніс. Сьогодні ж і досі триває судовий розгляд цієї справи.

Крім того, 4 січня інспектор з дорожнього нагляду сектору превенції патрульної поліції Червоноградського відділку поліції отримав хабар у розмірі 7 тисяч гривень. Ці гроші він вимагав за не скерування до суду протоколу адміністративного порушення у стані алкогольного сп’яніння. Вже наступного дня цьому працівнику вручили повідомлення про підозру. Правоохоронця відсторонили від посади та посадили під домашній арешт. 30 січня провадження скерували до суду.

Невідшкодовані збитки

Як відмітив заступник прокурора Львівської області Олександр Русецький, загалом у провадженні слідчих органів прокуратури упродовж 2016 року було 536 кримінальних проваджень. За результатами досудового розслідування закінчили 362, до суду з обвинувальним актом скерували 58, стосовно 82 осіб. 6 з них — з угодою про визнання винуватості. До суду скерували кримінальні провадження щодо 66 працівників правоохоронних органів. Ще 37 — стосовно Національної поліції, по 3 — щодо працівників митниці та ДФС тощо. Загалом зловмисники спричинили збитків на 32 мільйони гривень, з яких відшкодовано наразі лише 2 мільйони.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: